Źródło: Pixabay: Einladung_zum_Essen
Ravioli z nadzieniem z ricotty i szpinaku według przepisu Agaty
Jako zapalony kucharz uwielbiam modyfikować tradycyjne potrawy i nadawać im własny charakter. W spokojną niedzielę po raz pierwszy zrobiłam domowe ravioli z nadzieniem z ricotty i szpinaku. To zdecydowanie sztuka, która wymaga cierpliwości, ale rezultat jest zdecydowanie tego wart.
Składniki
Ciasto na ravioli:
- 400 g Mąka
- 4 jajka
- Trochę wody
- sól
Nadzienie:
- 500 g świeży szpinak
- 200 g Ricotta
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1 Ząbek czosnku
- 1 Tablespoon oliwa z oliwek
Sos:
- 100 g masło
- 1 mały cebula
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę z jajkami, odrobiną wody i szczyptą soli. Dobrze zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj wody, jeśli jest zbyt wilgotne, dodaj więcej mąki. Następnie przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Umyj szpinak i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Gdy szpinak zmięknie, zdejmij go z patelni i odcedź. Gdy ostygnie, wyciśnij rękami jak najwięcej wody.
Wymieszaj ricottę ze szpinakiem i dopraw mieszankę solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Rozwałkuj cienko ciasto i wytnij ravioli za pomocą wykrawaczki do ciasta. Nałóż łyżeczkę nadzienia na każde ravioli. Następnie przykryj nadzienie kolejną warstwą ciasta i dobrze dociśnij brzegi.
Moja rada: Pierwszą rzeczą, którą chcesz zrobić, jest powiedzenie: "Chcę tego użyć". Zbyt dużo nadzienia może spowodować pęknięcie ravioli!
Jeśli masz gorące ravioli, możesz je wykorzystać w swoim ulubionym miejscu, aby nie musieć ich jeść. zajmuje to tylko kilka minut.
Sos jest bardzo prosty: wrzucamy masło na patelnię, najlepiej. Jeśli chcesz usmażyć go na głębokim tłuszczu, uzyskasz przyjemną chrupiącą konsystencję. Ugotowane ravioli polewamy sosem maślanym i podajemy.