REKLAMA
Pyszne naleśniki
Naleśniki to popularne danie kuchni polskiej, które możemy podać na słodko lub na słono. Mogą być lekkim i szybkim śniadaniem lub pysznym daniem na obiad czy kolację.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 szkło mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szkło mle
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy lub margaryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i solą w dużej misce, aż składniki zostaną dobrze połączone.
2. Krok
Dodaj oliwę lub rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
3. Krok
Odstaw ci na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć z jajek mleka.
4. Krok
Rozgrzej patelnię z dodaną odrobiną oliwy lub margaryny.
5. Krok
Wlej na patelnię 1/4 ciasta i szybko rozprowadź go po całej powierzchni patelni. Smaż na złoto-brązowy kolor (około 1-2 minuty na każdej stronie).
6. Krok
Powtarzaj kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.