:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xw7BOlhHHNpcMqPlrTJl/d1e9fce926018f4d4b42f911175065.png)
Pyszne naleśniki
Naleśniki to popularne danie kuchni polskiej, które możemy podać na słodko lub na słono. Mogą być lekkim i szybkim śniadaniem lub pysznym daniem na obiad czy kolację.
Składniki
- 1 szkło mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szkło mle
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy lub margaryny
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i solą w dużej misce, aż składniki zostaną dobrze połączone.
Dodaj oliwę lub rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
Odstaw ci na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć z jajek mleka.
Rozgrzej patelnię z dodaną odrobiną oliwy lub margaryny.
Wlej na patelnię 1/4 ciasta i szybko rozprowadź go po całej powierzchni patelni. Smaż na złoto-brązowy kolor (około 1-2 minuty na każdej stronie).
Powtarzaj kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Pyszne naleśniki
Naleśniki to popularne danie kuchni polskiej, które możemy podać na słodko lub na słono. Mogą być lekkim i szybkim śniadaniem lub pysznym daniem na obiad czy kolację.
Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i solą w dużej misce, aż składniki zostaną dobrze połączone.
Dodaj oliwę lub rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
Odstaw ci na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć z jajek mleka.
Rozgrzej patelnię z dodaną odrobiną oliwy lub margaryny.
Wlej na patelnię 1/4 ciasta i szybko rozprowadź go po całej powierzchni patelni. Smaż na złoto-brązowy kolor (około 1-2 minuty na każdej stronie).
Powtarzaj kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.
Jak powstał ten przepis?