REKLAMA

Pyszne naleśniki

Naleśniki to popularne danie kuchni polskiej, które możemy podać na słodko lub na słono. Mogą być lekkim i szybkim śniadaniem lub pysznym daniem na obiad czy kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 1 szkło mle Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 2 łyżki oliwy lub margaryny Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i solą w dużej misce, aż składniki zostaną dobrze połączone.

2. Krok

Dodaj oliwę lub rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.

3. Krok

Odstaw ci na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć z jajek mleka.

4. Krok

Rozgrzej patelnię z dodaną odrobiną oliwy lub margaryny.

REKLAMA
5. Krok

Wlej na patelnię 1/4 ciasta i szybko rozprowadź go po całej powierzchni patelni. Smaż na złoto-brązowy kolor (około 1-2 minuty na każdej stronie).

6. Krok

Powtarzaj kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Dash

Pyszne naleśniki

Naleśniki to popularne danie kuchni polskiej, które możemy podać na słodko lub na słono. Mogą być lekkim i szybkim śniadaniem lub pysznym daniem na obiad czy kolację.

30
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i solą w dużej misce, aż składniki zostaną dobrze połączone.

2. Krok

Dodaj oliwę lub rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.

3. Krok

Odstaw ci na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć z jajek mleka.

4. Krok

Rozgrzej patelnię z dodaną odrobiną oliwy lub margaryny.

5. Krok

Wlej na patelnię 1/4 ciasta i szybko rozprowadź go po całej powierzchni patelni. Smaż na złoto-brązowy kolor (około 1-2 minuty na każdej stronie).

6. Krok

Powtarzaj kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.

Składniki
1 szkło
mąki pszennej
2
jajka
1 szkło
mle
szczypta soli
2 łyżki
oliwy lub margaryny