:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/zy6r-cqD6-duKAkrtUYP/2cfd5b54c7612d22f8bdd8e6a72758.jpeg)
Pulpety w sosie pomidorowym
Delektuj się pocieszającymi smakami domowych klopsików w sosie pomidorowym dzięki temu prostemu przepisowi. Doskonale doprawione klopsiki, delikatne i soczyste, duszone w bogatym i aromatycznym sosie pomidorowym, tworzą pyszne danie, które nigdy nie zawodzi.
Składniki
Klopsiki
- 680 g Mięso mielone cielęce
- 3 ząbki czosnek
- 100 g chleb
- 1⁄4 filiżanka czerwone wino
- 1⁄2 filiżanka woda
- 1 łyżeczka kminek
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
Sos
- 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 ząbki czosnek
- 1 łyżka stołowa Przecier pomidorowy
- 1⁄2 łyżeczka cukier
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 400 g pomidor w puszce
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Wymieszaj wodę z winem i namocz w niej chleb. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Dodaj resztę składników na klopsiki i dobrze wymieszaj.
Źródło: Youtube
Z masy mięsnej uformować kulki. Rozgrzać olej na patelni i włożyć klopsiki. Smażyć przez 7-8 minut, a następnie odwrócić.
Źródło: Youtube
Do rozgrzanego na patelni oleju dodać zmielony czosnek. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki, gorącą wodę i wymieszaj. Dodaj resztę składników i gotuj przez 10 minut.
Źródło: Youtube
Włożyć klopsiki do sosu. Gotować przez 15 minut. Podawać z ryżem lub makaronem i smacznego!
Źródło: Youtube
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Pulpety w sosie pomidorowym
Delektuj się pocieszającymi smakami domowych klopsików w sosie pomidorowym dzięki temu prostemu przepisowi. Doskonale doprawione klopsiki, delikatne i soczyste, duszone w bogatym i aromatycznym sosie pomidorowym, tworzą pyszne danie, które nigdy nie zawodzi.
Wymieszaj wodę z winem i namocz w niej chleb. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Dodaj resztę składników na klopsiki i dobrze wymieszaj.
Z masy mięsnej uformować kulki. Rozgrzać olej na patelni i włożyć klopsiki. Smażyć przez 7-8 minut, a następnie odwrócić.
Do rozgrzanego na patelni oleju dodać zmielony czosnek. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki, gorącą wodę i wymieszaj. Dodaj resztę składników i gotuj przez 10 minut.
Włożyć klopsiki do sosu. Gotować przez 15 minut. Podawać z ryżem lub makaronem i smacznego!
Jak powstał ten przepis?