Źródło: Pixabay : 3938030
Przepis na dżem z pieczonych jabłek
Przez lata udoskonalałem ten przepis i uważam, że jest on szczególnie odpowiedni na chłodniejsze miesiące, kiedy jabłka i zimowe przyprawy są tak powszechnie używane. Połączenie prażonych jabłek i ciepłych przypraw tworzy dżem, który przypomina domowe zacisze. Kuchnia pełna aromatycznych smaków, a produkt końcowy na świeżym kawałku chleba jest po prostu nie do odparcia.
Składniki
- 1 kg Jabłka (preferuję jabłka Boskop ze względu na ich wspaniały smak i jędrność po ugotowaniu)
- 250 g Cukier żelujący dwa do jednego
- 1 ściśnięty cytryna
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 1⁄2 łyżeczka Mielona gałka muszkatołowa
- 1⁄4 łyżeczka Goździk w proszku
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować dżem z pieczonych jabłek, zacznij od umycia i obrania jabłek. Pozostawiam skórkę, ponieważ zawiera ona dodatkowe pektyny, które pomagają dżemowi zgęstnieć. Pokrój jabłka w drobną kostkę.
Umieść pokrojone jabłka na dużej patelni i dodaj sok z cytryny. Doda to kwasowości i zapobiegnie brązowieniu jabłek.
Następnie posyp jabłka cukrem żelującym (2:1) i odstaw na około 20 minut, aż cukier się rozpuści i utworzy z jabłkami rodzaj syropu.
Teraz czas na przyprawy. Wymieszaj cynamon, gałkę muszkatołową i goździki w proszku z jabłkami. Zalecam zacząć od podanej ilości, a następnie dodać więcej w razie potrzeby.
Powoli doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszać. Pozostawić mieszaninę na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż jabłka będą miękkie, a dżem zgęstnieje. W tym momencie bardzo ważne jest ciągłe mieszanie, ponieważ dżem może się bardzo łatwo przypalić.
Gorący dżem z pieczonych jabłek przelać do wysterylizowanych słoików, natychmiast je zamknąć, a następnie odwrócić do góry dnem, aby wytworzyć próżnię. Pozostawić słoiki do ostygnięcia i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Wspaniałe słodkie smarowidło na świąteczne śniadanie.