REKLAMA

Źródło: Freepik

Prosty słodki świeży chutney z mango

Ten słodki chutney z mango jest idealnym dodatkiem do kanapek, serów lub grillowanych mięs!

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 4 Dojrzałe mango (obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę) Dodano do
  • 2 filiżanki Cukier biały Dodano do
  • 1 cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 12 filiżanka ocet jabłkowy Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, drobno zmielony Dodano do
  • 1 łyżka stołowa świeży imbir, starty Dodano do
  • 12 łyżeczka kurkuma mielona Dodano do
  • 12 łyżeczka Mielony cynamon Dodano do
  • 12 łyżeczka Mielone goździki Dodano do
  • 12 łyżeczka mielona gałka muszkatołowa Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

105 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania mango. Nauczyłem się, że najłatwiejszym sposobem na obranie i pokrojenie mango w kostkę jest użycie ostrego noża i nacięcie po obu stronach pestki. Następnie po prostu wyjmij miąższ i pokrój go w drobną kostkę.

2. Krok

Połącz wszystkie składniki - mango, cukier, cebulę, ocet, czosnek, imbir, kurkumę, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól - w dużym, niereaktywnym garnku. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej jest użyć garnka ze stali nierdzewnej, ponieważ garnki reaktywne mogą wpływać na smak i kolor chutney.

3. Krok

Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Ten etap jest ważny, ponieważ nierozpuszczony cukier może się skrystalizować i zepsuć konsystencję chutney.

4. Krok

Gdy mieszanina osiągnie stan wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 90 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby chutney nie przywarł do dna garnka.

REKLAMA
5. Krok

Chutney jest gotowy, gdy zgęstnieje do konsystencji dżemu, a mango będzie miękkie - kolejna wskazówka z mojej kuchni dla twojej, twój chutney zgęstnieje bardziej, gdy ostygnie, więc nie martw się, jeśli wydaje się nieco rzadki, gdy jest jeszcze gorący.

6. Krok

Pozostawić chutney do ostygnięcia. Gdy chutney osiągnie temperaturę pokojową, przełożyć go łyżką do czystych, wysterylizowanych słoików i przechowywać w lodówce.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Tammers

Prosty słodki świeży chutney z mango

Ten słodki chutney z mango jest idealnym dodatkiem do kanapek, serów lub grillowanych mięs!

105
Protokół
30
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Zacznij od przygotowania mango. Nauczyłem się, że najłatwiejszym sposobem na obranie i pokrojenie mango w kostkę jest użycie ostrego noża i nacięcie po obu stronach pestki. Następnie po prostu wyjmij miąższ i pokrój go w drobną kostkę.

2. Krok

Połącz wszystkie składniki - mango, cukier, cebulę, ocet, czosnek, imbir, kurkumę, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól - w dużym, niereaktywnym garnku. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej jest użyć garnka ze stali nierdzewnej, ponieważ garnki reaktywne mogą wpływać na smak i kolor chutney.

3. Krok

Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Ten etap jest ważny, ponieważ nierozpuszczony cukier może się skrystalizować i zepsuć konsystencję chutney.

4. Krok

Gdy mieszanina osiągnie stan wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 90 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby chutney nie przywarł do dna garnka.

5. Krok

Chutney jest gotowy, gdy zgęstnieje do konsystencji dżemu, a mango będzie miękkie - kolejna wskazówka z mojej kuchni dla twojej, twój chutney zgęstnieje bardziej, gdy ostygnie, więc nie martw się, jeśli wydaje się nieco rzadki, gdy jest jeszcze gorący.

6. Krok

Pozostawić chutney do ostygnięcia. Gdy chutney osiągnie temperaturę pokojową, przełożyć go łyżką do czystych, wysterylizowanych słoików i przechowywać w lodówce.

Składniki
4
Dojrzałe mango (obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
2 filiżanki
Cukier biały
1
cebula, drobno posiekana
12 filiżanka
ocet jabłkowy
2 ząbki
Czosnek, drobno zmielony
1 łyżka stołowa
świeży imbir, starty
12 łyżeczka
kurkuma mielona
12 łyżeczka
Mielony cynamon
12 łyżeczka
Mielone goździki
12 łyżeczka
mielona gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
sól