REKLAMA

Źródło: Freepik

Proste i smaczne tosty Crostini

Crostini zawiera soczyste pomidory, pachnącą bazylię i roztopioną mozzarellę, połączone na chrupiącym chlebie tostowym.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 Duża bagietka Dodano do
  • 2 Dojrzałe pomidory Dodano do
  • świeże liście bazylii Dodano do
  • 200 gms Mozzarelli bawolej Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Pieprz mielony do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Podczas nagrzewania pokrój bagietkę na krążki o grubości 1,5 cm - z mojego doświadczenia wynika, że należy je kroić po przekątnej, aby uzyskać większą powierzchnię do układania dodatków.

2. Krok

Umieść pokrojone bagietki na blasze do pieczenia i lekko skrop oliwą z oliwek. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Pomoże to zapewnić, że każde crostini otrzyma uderzenie smaku.

3. Krok

Opiekaj kromki bagietki w piekarniku przez około 10 minut lub do momentu, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Upewnij się, że często je sprawdzasz, ponieważ mogą dość szybko zmienić się z idealnie opieczonych w przypalone.

4. Krok

Podczas gdy chleb się opieka, pokrój pomidory w kostkę, a mozzarellę w plasterki.

REKLAMA
5. Krok

Gdy kromki chleba będą gotowe, pozwól im ostygnąć przez kilka minut. Następnie równomiernie ułóż na każdej kromce pokrojone w kostkę pomidory i mozzarellę. Dodanie kilku szyfonowych pasków bazylii również stanowi miły akcent, tutaj naprawdę chodzi o świeże smaki.

6. Krok

Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5-6 minut lub do momentu, aż ser cudownie się roztopi. Obserwuj je uważnie, aby uniknąć przypalenia.

7. Krok

Podawaj crostini natychmiast. Możesz dodać końcową mżawkę oliwy z oliwek lub glazury balsamicznej, aby uzyskać dodatkową głębię.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Tammers

Proste i smaczne tosty Crostini

Crostini zawiera soczyste pomidory, pachnącą bazylię i roztopioną mozzarellę, połączone na chrupiącym chlebie tostowym.

20
Protokół
5
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Podczas nagrzewania pokrój bagietkę na krążki o grubości 1,5 cm - z mojego doświadczenia wynika, że należy je kroić po przekątnej, aby uzyskać większą powierzchnię do układania dodatków.

2. Krok

Umieść pokrojone bagietki na blasze do pieczenia i lekko skrop oliwą z oliwek. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Pomoże to zapewnić, że każde crostini otrzyma uderzenie smaku.

3. Krok

Opiekaj kromki bagietki w piekarniku przez około 10 minut lub do momentu, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Upewnij się, że często je sprawdzasz, ponieważ mogą dość szybko zmienić się z idealnie opieczonych w przypalone.

4. Krok

Podczas gdy chleb się opieka, pokrój pomidory w kostkę, a mozzarellę w plasterki.

5. Krok

Gdy kromki chleba będą gotowe, pozwól im ostygnąć przez kilka minut. Następnie równomiernie ułóż na każdej kromce pokrojone w kostkę pomidory i mozzarellę. Dodanie kilku szyfonowych pasków bazylii również stanowi miły akcent, tutaj naprawdę chodzi o świeże smaki.

6. Krok

Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5-6 minut lub do momentu, aż ser cudownie się roztopi. Obserwuj je uważnie, aby uniknąć przypalenia.

7. Krok

Podawaj crostini natychmiast. Możesz dodać końcową mżawkę oliwy z oliwek lub glazury balsamicznej, aby uzyskać dodatkową głębię.

Składniki
1
Duża bagietka
2
Dojrzałe pomidory
świeże liście bazylii
200 gms
Mozzarelli bawolej
oliwa z oliwek
sól do smaku
Pieprz mielony do smaku