Źródło: Pexels
Pleśniak
Przepis na przepyszne domowe ciasto.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masło
- 1 Łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek średnich
- 1 Łyżka gęstej śmietany
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Najnowsze ulotki
Procedura
Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem miksera. Dodać żółtka (białka zachować na bezę) oraz śmietanę i dalej miksować aż składniki połączą się w gładkie i jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną część nieco większą od drugiej.
Spód blaszki wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i też włożyć do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce pozostałą 1 szklankę cukru ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na spód z ciasta wyłożyć dżem porzeczkowy, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na złoty kolor.