REKLAMA

Źródło: Pexels

Pleśniak

Przepis na przepyszne domowe ciasto.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 1 Łyżka cukru wanilinowego Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 6 jajek średnich Dodano do
  • 1 Łyżka gęstej śmietany Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem miksera. Dodać żółtka (białka zachować na bezę) oraz śmietanę i dalej miksować aż składniki połączą się w gładkie i jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną część nieco większą od drugiej.

2. Krok

Spód blaszki wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i też włożyć do lodówki.

3. Krok

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce pozostałą 1 szklankę cukru ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.

4. Krok

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na spód z ciasta wyłożyć dżem porzeczkowy, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na złoty kolor.

REKLAMA

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image DR_ED

Pleśniak

Przepis na przepyszne domowe ciasto.

60
Protokół
12
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem miksera. Dodać żółtka (białka zachować na bezę) oraz śmietanę i dalej miksować aż składniki połączą się w gładkie i jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną część nieco większą od drugiej.

2. Krok

Spód blaszki wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i też włożyć do lodówki.

3. Krok

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce pozostałą 1 szklankę cukru ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.

4. Krok

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na spód z ciasta wyłożyć dżem porzeczkowy, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na złoty kolor.

Składniki
500 g
mąki pszennej
200 g
masło
1 Łyżka
cukru wanilinowego
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
6
jajek średnich
1 Łyżka
gęstej śmietany
1 Łyżka
mąki ziemniaczanej
1
słoik dżemu z czarnej porzeczki