:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QnIGV3058KTJD_VZU0ve/010f2a34ecdb2a47e0869d0bf6e41e.jpeg)
Źródło: Valentyna Gupalo's Images from Canva
Plastry ziemniaków
Kotlety ziemniaczane to wspaniałe danie, które pokochasz. Ich delikatny smak zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, co docenisz gotując dla całej rodziny.
Składniki
- 500 g Ziemniak
- 1 szt jajko
- 2 Łyżki Gładka mąka
- 1 szt Ząbek czosnku
- 50 g Tarty ser (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa do przyprawienia
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie odstaw je na chwilę, aby puściły sok.
Wyciśnij ziemniaki, wyciśnij sok. Do ziemniaków dodać jajka, zmiażdżony czosnek, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Rozgrzać patelnię i dodać olej. Następnie łyżką nakładać na patelnię małe naleśniki i dociskać je dłońmi.
Usmaż placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Na koniec można posypać startym serem i pozwolić mu się roztopić.
Gotowe kotlety ziemniaczane podawać z ketchupem lub sosem tatarskim.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Plastry ziemniaków
Kotlety ziemniaczane to wspaniałe danie, które pokochasz. Ich delikatny smak zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, co docenisz gotując dla całej rodziny.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie odstaw je na chwilę, aby puściły sok.
Wyciśnij ziemniaki, wyciśnij sok. Do ziemniaków dodać jajka, zmiażdżony czosnek, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Rozgrzać patelnię i dodać olej. Następnie łyżką nakładać na patelnię małe naleśniki i dociskać je dłońmi.
Usmaż placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Na koniec można posypać startym serem i pozwolić mu się roztopić.
Gotowe kotlety ziemniaczane podawać z ketchupem lub sosem tatarskim.
Jak powstał ten przepis?