REKLAMA

Źródło: Valentyna Gupalo's Images from Canva

Plastry ziemniaków

Kotlety ziemniaczane to wspaniałe danie, które pokochasz. Ich delikatny smak zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, co docenisz gotując dla całej rodziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Ziemniak Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 2 Łyżki Gładka mąka Dodano do
  • 1 szt Ząbek czosnku Dodano do
  • 50 g Tarty ser (opcjonalnie) Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • Gałka muszkatołowa do przyprawienia Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie odstaw je na chwilę, aby puściły sok.

2. Krok

Wyciśnij ziemniaki, wyciśnij sok. Do ziemniaków dodać jajka, zmiażdżony czosnek, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.

3. Krok

Rozgrzać patelnię i dodać olej. Następnie łyżką nakładać na patelnię małe naleśniki i dociskać je dłońmi.

4. Krok

Usmaż placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Na koniec można posypać startym serem i pozwolić mu się roztopić.

REKLAMA
5. Krok

Gotowe kotlety ziemniaczane podawać z ketchupem lub sosem tatarskim.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Plastry ziemniaków

Kotlety ziemniaczane to wspaniałe danie, które pokochasz. Ich delikatny smak zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, co docenisz gotując dla całej rodziny.

30
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie odstaw je na chwilę, aby puściły sok.

2. Krok

Wyciśnij ziemniaki, wyciśnij sok. Do ziemniaków dodać jajka, zmiażdżony czosnek, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.

3. Krok

Rozgrzać patelnię i dodać olej. Następnie łyżką nakładać na patelnię małe naleśniki i dociskać je dłońmi.

4. Krok

Usmaż placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Na koniec można posypać startym serem i pozwolić mu się roztopić.

5. Krok

Gotowe kotlety ziemniaczane podawać z ketchupem lub sosem tatarskim.

Składniki
500 g
Ziemniak
1 szt
jajko
2 Łyżki
Gładka mąka
1 szt
Ząbek czosnku
50 g
Tarty ser (opcjonalnie)
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa do przyprawienia
Olej do smażenia