REKLAMA

Źródło: Valentyna Gupalo's Images from Canva

Plastry ziemniaków

Kotlety ziemniaczane to wspaniałe danie, które pokochasz. Ich delikatny smak zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, co docenisz gotując dla całej rodziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Ziemniak Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 2 Łyżki Gładka mąka Dodano do
  • 1 szt Ząbek czosnku Dodano do
  • 50 g Tarty ser (opcjonalnie) Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • Gałka muszkatołowa do przyprawienia Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie odstaw je na chwilę, aby puściły sok.

2. Krok

Wyciśnij ziemniaki, wyciśnij sok. Do ziemniaków dodać jajka, zmiażdżony czosnek, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.

3. Krok

Rozgrzać patelnię i dodać olej. Następnie łyżką nakładać na patelnię małe naleśniki i dociskać je dłońmi.

4. Krok

Usmaż placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Na koniec można posypać startym serem i pozwolić mu się roztopić.

5. Krok

Gotowe kotlety ziemniaczane podawać z ketchupem lub sosem tatarskim.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy