Źródło: Valentyna Gupalo's Images from Canva
Plastry ziemniaków
Kotlety ziemniaczane to wspaniałe danie, które pokochasz. Ich delikatny smak zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, co docenisz gotując dla całej rodziny.
Składniki
- 500 g Ziemniak
- 1 szt jajko
- 2 Łyżki Gładka mąka
- 1 szt Ząbek czosnku
- 50 g Tarty ser (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa do przyprawienia
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie odstaw je na chwilę, aby puściły sok.
Wyciśnij ziemniaki, wyciśnij sok. Do ziemniaków dodać jajka, zmiażdżony czosnek, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Rozgrzać patelnię i dodać olej. Następnie łyżką nakładać na patelnię małe naleśniki i dociskać je dłońmi.
Usmaż placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Na koniec można posypać startym serem i pozwolić mu się roztopić.
Gotowe kotlety ziemniaczane podawać z ketchupem lub sosem tatarskim.