REKLAMA

Źródło: Thomas Francois from Canva

Placki Kefirowe

Placki Kefirowe to proste i pyszne płaskie ciasteczka wykonane z kefiru. Są idealne na śniadanie lub przekąskę, a także świetnie smakują podawane z ulubionym syropem lub smażonymi owocami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 duży jajka Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W misce połącz mąkę, cukier oraz sól. W osobnym naczyniu, roztrzep jajka, dodaj do nich kefir i wymieszaj. Następnie połącz obie mieszanki.

2. Krok

Dodaj sodę oczyszczoną do miski z ciastem, a następnie dobrze wymieszaj wszystko, aż ciasto stanie się gładkie.

3. Krok

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Kiedy olej będzie rozgrzany, łyżką nałóż porcje ciasta na patelnię, tworząc niewielkie placki.

4. Krok

Smaż placki po obu stronach, aż stanie się złoto-brązowe - to powinno zająć około 2-3 minuty na stronę. Po usmażeniu placki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

5. Krok

Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy