:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/4EFAwjX9EFxS5jTv6bfz/5eafa50c853aa467569ae67f85a9a2.jpeg)
Źródło: Thomas Francois from Canva
Placki Kefirowe
Placki Kefirowe to proste i pyszne płaskie ciasteczka wykonane z kefiru. Są idealne na śniadanie lub przekąskę, a także świetnie smakują podawane z ulubionym syropem lub smażonymi owocami.
Składniki
- 2 duży jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
W misce połącz mąkę, cukier oraz sól. W osobnym naczyniu, roztrzep jajka, dodaj do nich kefir i wymieszaj. Następnie połącz obie mieszanki.
Dodaj sodę oczyszczoną do miski z ciastem, a następnie dobrze wymieszaj wszystko, aż ciasto stanie się gładkie.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Kiedy olej będzie rozgrzany, łyżką nałóż porcje ciasta na patelnię, tworząc niewielkie placki.
Smaż placki po obu stronach, aż stanie się złoto-brązowe - to powinno zająć około 2-3 minuty na stronę. Po usmażeniu placki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Placki Kefirowe
Placki Kefirowe to proste i pyszne płaskie ciasteczka wykonane z kefiru. Są idealne na śniadanie lub przekąskę, a także świetnie smakują podawane z ulubionym syropem lub smażonymi owocami.
W misce połącz mąkę, cukier oraz sól. W osobnym naczyniu, roztrzep jajka, dodaj do nich kefir i wymieszaj. Następnie połącz obie mieszanki.
Dodaj sodę oczyszczoną do miski z ciastem, a następnie dobrze wymieszaj wszystko, aż ciasto stanie się gładkie.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Kiedy olej będzie rozgrzany, łyżką nałóż porcje ciasta na patelnię, tworząc niewielkie placki.
Smaż placki po obu stronach, aż stanie się złoto-brązowe - to powinno zająć około 2-3 minuty na stronę. Po usmażeniu placki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Jak powstał ten przepis?