REKLAMA

Placki jogurtowe

Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe placki? Tak, są to placki jogurtowe! Ta prosta receptura na desery jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania, a składniki są za większość dostępne w każdej kuchni. Idealny na słodki podwieczorek czy smaczne śniadanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 szkło jogurtu naturalnego Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na jakiś czas przed rozpoczęciem przygotowań.

2. Krok

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

3. Krok

Dodaj do miski jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolite ciasto.

4. Krok

Wymieszaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać trochę więcej jogurtu. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dodaj trochę mąki.

5. Krok

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię niewielkie porcje ciasta (możesz użyć łyżki). Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

6. Krok

Placki jogurtowe podawaj na ciepło, np. z ulubionym dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy