REKLAMA

Placki jogurtowe

Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe placki? Tak, są to placki jogurtowe! Ta prosta receptura na desery jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania, a składniki są za większość dostępne w każdej kuchni. Idealny na słodki podwieczorek czy smaczne śniadanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 szkło jogurtu naturalnego Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na jakiś czas przed rozpoczęciem przygotowań.

2. Krok

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

3. Krok

Dodaj do miski jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolite ciasto.

4. Krok

Wymieszaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać trochę więcej jogurtu. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dodaj trochę mąki.

REKLAMA
5. Krok

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię niewielkie porcje ciasta (możesz użyć łyżki). Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

6. Krok

Placki jogurtowe podawaj na ciepło, np. z ulubionym dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Dash

Placki jogurtowe

Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe placki? Tak, są to placki jogurtowe! Ta prosta receptura na desery jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania, a składniki są za większość dostępne w każdej kuchni. Idealny na słodki podwieczorek czy smaczne śniadanie.

30
Protokół
8
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na jakiś czas przed rozpoczęciem przygotowań.

2. Krok

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

3. Krok

Dodaj do miski jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolite ciasto.

4. Krok

Wymieszaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać trochę więcej jogurtu. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dodaj trochę mąki.

5. Krok

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię niewielkie porcje ciasta (możesz użyć łyżki). Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

6. Krok

Placki jogurtowe podawaj na ciepło, np. z ulubionym dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Składniki
1 szkło
jogurtu naturalnego
1 szkło
mąki pszennej
1
jajko
2 łyżki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 Łyżka
oleju
szczypta soli
Olej do smażenia