:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-AhXFKiAnAZkBX-qd_vf/23897130cb152ccee47797eada80a7.png)
Placki jogurtowe
Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe placki? Tak, są to placki jogurtowe! Ta prosta receptura na desery jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania, a składniki są za większość dostępne w każdej kuchni. Idealny na słodki podwieczorek czy smaczne śniadanie.
Składniki
- 1 szkło jogurtu naturalnego
- 1 szkło mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 Łyżka oleju
- szczypta soli
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na jakiś czas przed rozpoczęciem przygotowań.
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj do miski jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolite ciasto.
Wymieszaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać trochę więcej jogurtu. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dodaj trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię niewielkie porcje ciasta (możesz użyć łyżki). Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Placki jogurtowe podawaj na ciepło, np. z ulubionym dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Placki jogurtowe
Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe placki? Tak, są to placki jogurtowe! Ta prosta receptura na desery jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania, a składniki są za większość dostępne w każdej kuchni. Idealny na słodki podwieczorek czy smaczne śniadanie.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na jakiś czas przed rozpoczęciem przygotowań.
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj do miski jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolite ciasto.
Wymieszaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać trochę więcej jogurtu. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dodaj trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię niewielkie porcje ciasta (możesz użyć łyżki). Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Placki jogurtowe podawaj na ciepło, np. z ulubionym dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.
Jak powstał ten przepis?