Placki jogurtowe
Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe placki? Tak, są to placki jogurtowe! Ta prosta receptura na desery jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania, a składniki są za większość dostępne w każdej kuchni. Idealny na słodki podwieczorek czy smaczne śniadanie.
Składniki
- 1 szkło jogurtu naturalnego
- 1 szkło mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 Łyżka oleju
- szczypta soli
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na jakiś czas przed rozpoczęciem przygotowań.
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj do miski jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolite ciasto.
Wymieszaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać trochę więcej jogurtu. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dodaj trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię niewielkie porcje ciasta (możesz użyć łyżki). Smaż placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Placki jogurtowe podawaj na ciepło, np. z ulubionym dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.