REKLAMA

Źródło: Sandra Backwinkel via Getty Images

Piernikowe tiramisu w szklance - świąteczny deser

Jednym z moich absolutnie ulubionych zimowych deserów jest piernikowe tiramisu w szklance. Łączy w sobie pikantny smak świątecznego piernika z kremową słodyczą włoskiego tiramisu. Przygotowywałam ten przepis niezliczoną ilość razy i zawsze był ogromnym hitem, zwłaszcza jako deser na uroczystą świąteczną kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 300 g piernik Dodano do
  • 500 g mascarpone Dodano do
  • 250 ml Espresso, schłodzone Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 3 Łyżka Kahlua lub inny likier kawowy (opcjonalnie) Dodano do
  • Kakao w proszku do posypania Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Aby przygotować przepis na piernikowe tiramisu w słoiku, najpierw oddziel jajka. Jest to ważny krok, dlatego należy uważać, aby żółtka nie dostały się do białek, w przeciwnym razie nie będą one sztywne.

2. Krok

Ubij żółtka z cukrem na pianę. Następnie dodać mascarpone i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać likier kawowy. Masa powinna być gładka i kremowa.

3. Krok

Ubij białka na sztywno i dodaj je do kremu mascarpone. Masz teraz idealną bazę do swojego tiramisu.

4. Krok

Pokruszyć pierniki i rozłożyć warstwę na dnie 6 szklanek. Umieść garść okruchów piernika w każdej szklance, a następnie skrop je schłodzonym espresso. Upewnij się, że nie używasz zbyt dużo espresso, w przeciwnym razie pierniki będą zbyt rozmoczone.

REKLAMA
5. Krok

Następnie nałożyć warstwę kremu mascarpone. Powtarzaj te kroki, aż wszystkie szklanki zostaną napełnione i zakończ warstwą kremu mascarpone.

6. Krok

Wstaw słoiki do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby umożliwić przeniknięcie smaków.

7. Krok

Przed podaniem posyp szklanki do tiramisu kakao w proszku i okruchami piernika. Ten ostatni krok nadaje piernikowemu tiramisu w szklance idealny wygląd i dodatkowy czekoladowy smak.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Gretarezepte

Piernikowe tiramisu w szklance - świąteczny deser

Jednym z moich absolutnie ulubionych zimowych deserów jest piernikowe tiramisu w szklance. Łączy w sobie pikantny smak świątecznego piernika z kremową słodyczą włoskiego tiramisu. Przygotowywałam ten przepis niezliczoną ilość razy i zawsze był ogromnym hitem, zwłaszcza jako deser na uroczystą świąteczną kolację.

30
Protokół
6
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Aby przygotować przepis na piernikowe tiramisu w słoiku, najpierw oddziel jajka. Jest to ważny krok, dlatego należy uważać, aby żółtka nie dostały się do białek, w przeciwnym razie nie będą one sztywne.

2. Krok

Ubij żółtka z cukrem na pianę. Następnie dodać mascarpone i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać likier kawowy. Masa powinna być gładka i kremowa.

3. Krok

Ubij białka na sztywno i dodaj je do kremu mascarpone. Masz teraz idealną bazę do swojego tiramisu.

4. Krok

Pokruszyć pierniki i rozłożyć warstwę na dnie 6 szklanek. Umieść garść okruchów piernika w każdej szklance, a następnie skrop je schłodzonym espresso. Upewnij się, że nie używasz zbyt dużo espresso, w przeciwnym razie pierniki będą zbyt rozmoczone.

5. Krok

Następnie nałożyć warstwę kremu mascarpone. Powtarzaj te kroki, aż wszystkie szklanki zostaną napełnione i zakończ warstwą kremu mascarpone.

6. Krok

Wstaw słoiki do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby umożliwić przeniknięcie smaków.

7. Krok

Przed podaniem posyp szklanki do tiramisu kakao w proszku i okruchami piernika. Ten ostatni krok nadaje piernikowemu tiramisu w szklance idealny wygląd i dodatkowy czekoladowy smak.

Składniki
300 g
piernik
500 g
mascarpone
250 ml
Espresso, schłodzone
3
jajka
100 g
cukier
3 Łyżka
Kahlua lub inny likier kawowy (opcjonalnie)
Kakao w proszku do posypania