:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/r7NO_irZ5Q_z7FI7ZpiI/1925b1f6177d7dea6f8f0cd3cd3fd9.jpeg)
Orehove medene ciasteczka
Znacie to, kiedy o każdej porze dnia dostajecie ochotę na coś pysznego. Wypróbujcie te miękkie ciasteczka. :)
Składniki
- 1 szt jabłko
- 200 ml wody
- 6 łyżki Miód
- 1 łyżka Cynamon
- 1 łyżka Soda o smaku herbaty wodorowęglanu
- 1⁄2 łyżki waniliowego ekstraktu
- 200 ml oliwy z oliwek
- 500 g Gładkiej mąki orkiszowej
- 100 g Orzechy włoskie lub inne, które znajdziemy w domu
Najnowsze ulotki
Procedura
Drobno pokrojone jabłko prażymy na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty, aż zacznie się mięknąć. Dodajemy wodę i gotujemy przez około 10 minut, aż woda wyparuje.
W międzyczasie miksujemy orzechy, aby wyglądały na drobno posiekane.
Przenieśmy jabłko do miski i wymieszajmy miód, cynamon, sodę oczyszczoną, wanilię i olej. Wszystko dokładnie wymieszajmy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Najlepiej jest zagniatać ciasto rękami. Ciasto będzie delikatne, tłuste i nie będzie się lepić.
Pokryjemy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po odpoczynku dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy je między 2 arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy do grubości około ½ cm. Szklanką wykrawamy z ciasta ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka możesz posypać posiekanymi orzechami lub posiekaną gorzką czekoladą.
Pieczemy w 200˚C, około 8-10 minut lub aż będą upieczone.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Orehove medene ciasteczka
Znacie to, kiedy o każdej porze dnia dostajecie ochotę na coś pysznego. Wypróbujcie te miękkie ciasteczka. :)
Drobno pokrojone jabłko prażymy na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty, aż zacznie się mięknąć. Dodajemy wodę i gotujemy przez około 10 minut, aż woda wyparuje.
W międzyczasie miksujemy orzechy, aby wyglądały na drobno posiekane.
Przenieśmy jabłko do miski i wymieszajmy miód, cynamon, sodę oczyszczoną, wanilię i olej. Wszystko dokładnie wymieszajmy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Najlepiej jest zagniatać ciasto rękami. Ciasto będzie delikatne, tłuste i nie będzie się lepić.
Pokryjemy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po odpoczynku dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy je między 2 arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy do grubości około ½ cm. Szklanką wykrawamy z ciasta ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka możesz posypać posiekanymi orzechami lub posiekaną gorzką czekoladą.
Pieczemy w 200˚C, około 8-10 minut lub aż będą upieczone.
Jak powstał ten przepis?