REKLAMA

Źródło: bonchan via iStockPhotos

Najlepszy przepis na ciasto gofrowe

Przygotowywałam ten przepis na gofry wiele razy i zawsze jest ogromnym hitem wśród mojej rodziny i przyjaciół. Składniki sprawiają, że gofry są cudownie puszyste i lekkie, ale także przyjemne i chrupiące. Jest to idealny podstawowy przepis, do którego można dodawać dodatki według własnego uznania!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 250 g Mąka pszenna Dodano do
  • 2 Łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 Łyżeczka sól Dodano do
  • 2 Tablespoon cukier Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 450 ml mleko Dodano do
  • 100 g roztopione masło Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Jak przygotować ciasto na gofry? Najpierw wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier w dużej misce. Zalecam bardzo dokładne wymieszanie wszystkiego, aby na końcu nie było grudek.

2. Krok

W innej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko i roztopione masło. Zauważyłem, że lepiej jest pozwolić masłu lekko ostygnąć przed dodaniem go do innych płynnych składników, aby zapobiec wrzeniu jajek.

3. Krok

Teraz dodaj płynne składniki do suchych składników i dobrze wymieszaj. Ale nie mieszaj zbyt mocno - kilka małych grudek jest w porządku i zapewni, że gofry będą ładne i puszyste.

4. Krok

Pozostaw ciasto na około 5 minut, aby odpoczęło. W tym czasie rozgrzej gofrownicę i lekko ją natłuść.

REKLAMA
5. Krok

Piecz ciasto w gofrownicy, aż gofry będą złotobrązowe. Każdy gofr zajmuje zwykle około 4-5 minut, ale czas ten może się różnić w zależności od gofrownicy.

6. Krok

I najlepsze gofry są gotowe! Świetnie smakują z cukrem pudrem, syropem klonowym, świeżymi owocami lub po prostu same.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Gretarezepte

Najlepszy przepis na ciasto gofrowe

Przygotowywałam ten przepis na gofry wiele razy i zawsze jest ogromnym hitem wśród mojej rodziny i przyjaciół. Składniki sprawiają, że gofry są cudownie puszyste i lekkie, ale także przyjemne i chrupiące. Jest to idealny podstawowy przepis, do którego można dodawać dodatki według własnego uznania!

15
Protokół
6
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Jak przygotować ciasto na gofry? Najpierw wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier w dużej misce. Zalecam bardzo dokładne wymieszanie wszystkiego, aby na końcu nie było grudek.

2. Krok

W innej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko i roztopione masło. Zauważyłem, że lepiej jest pozwolić masłu lekko ostygnąć przed dodaniem go do innych płynnych składników, aby zapobiec wrzeniu jajek.

3. Krok

Teraz dodaj płynne składniki do suchych składników i dobrze wymieszaj. Ale nie mieszaj zbyt mocno - kilka małych grudek jest w porządku i zapewni, że gofry będą ładne i puszyste.

4. Krok

Pozostaw ciasto na około 5 minut, aby odpoczęło. W tym czasie rozgrzej gofrownicę i lekko ją natłuść.

5. Krok

Piecz ciasto w gofrownicy, aż gofry będą złotobrązowe. Każdy gofr zajmuje zwykle około 4-5 minut, ale czas ten może się różnić w zależności od gofrownicy.

6. Krok

I najlepsze gofry są gotowe! Świetnie smakują z cukrem pudrem, syropem klonowym, świeżymi owocami lub po prostu same.

Składniki
250 g
Mąka pszenna
2 Łyżeczka
proszek do pieczenia
12 Łyżeczka
sól
2 Tablespoon
cukier
2
jajka
450 ml
mleko
100 g
roztopione masło