Źródło: bonchan via iStockPhotos
Najlepszy przepis na ciasto gofrowe
Przygotowywałam ten przepis na gofry wiele razy i zawsze jest ogromnym hitem wśród mojej rodziny i przyjaciół. Składniki sprawiają, że gofry są cudownie puszyste i lekkie, ale także przyjemne i chrupiące. Jest to idealny podstawowy przepis, do którego można dodawać dodatki według własnego uznania!
Składniki
- 250 g Mąka pszenna
- 2 Łyżeczka proszek do pieczenia
- 1⁄2 Łyżeczka sól
- 2 Tablespoon cukier
- 2 jajka
- 450 ml mleko
- 100 g roztopione masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Jak przygotować ciasto na gofry? Najpierw wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier w dużej misce. Zalecam bardzo dokładne wymieszanie wszystkiego, aby na końcu nie było grudek.
W innej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko i roztopione masło. Zauważyłem, że lepiej jest pozwolić masłu lekko ostygnąć przed dodaniem go do innych płynnych składników, aby zapobiec wrzeniu jajek.
Teraz dodaj płynne składniki do suchych składników i dobrze wymieszaj. Ale nie mieszaj zbyt mocno - kilka małych grudek jest w porządku i zapewni, że gofry będą ładne i puszyste.
Pozostaw ciasto na około 5 minut, aby odpoczęło. W tym czasie rozgrzej gofrownicę i lekko ją natłuść.
Piecz ciasto w gofrownicy, aż gofry będą złotobrązowe. Każdy gofr zajmuje zwykle około 4-5 minut, ale czas ten może się różnić w zależności od gofrownicy.
I najlepsze gofry są gotowe! Świetnie smakują z cukrem pudrem, syropem klonowym, świeżymi owocami lub po prostu same.