Źródło: Freepik
Najlepszy domowy sos koktajlowy z krewetek
Ten przepis ma idealną równowagę pikantności i słodyczy i stanowi wspaniałe uzupełnienie soczystych krewetek.
Składniki
- 200 g majonezu
- 50 g Organicznego ketchupu
- 1 łyżka stołowa sosu worcestershire
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- Szczypta soli i czarnego pieprzu
- 2 krople sosu Tabasco
Najnowsze ulotki
Procedura
W średniej misce wymieszaj najpierw majonez i ketchup. Moje doświadczenie nauczyło mnie, że wymieszanie tych dwóch składników w pierwszej kolejności zapewnia idealną bazę dla sosu koktajlowego. Sos powinien mieć różowawy odcień, który jest kwintesencją klasycznego sosu koktajlowego do krewetek.
Teraz dodaj do mieszanki sos Worcestershire, sok z cytryny, sos Tabasco, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną w pełni połączone. Konieczne jest stopniowe dodawanie tych składników, ponieważ dodanie ich zbyt szybko może sprawić, że sos będzie zbyt pikantny lub zbyt ostry.
Spróbować i dostosować przyprawy w razie potrzeby. Piękno tego sosu tkwi w równowadze smaków, więc nie wahaj się dostosować go do swoich preferencji.
Sos można podawać od razu, ale uważam, że schłodzenie go przez około 30 minut przed podaniem pozwala na piękne połączenie smaków.
Połącz ten sos z gotowanymi, schłodzonymi krewetkami na sałacie, aby uzyskać klasyczne zastosowanie, lub użyj go jako dipu do dowolnych owoców morza.