REKLAMA
Muffinki z borówkami
Puszyste muffinki z dużą ilością soczystych borówek to idealne uzupełnienie porannej kawy lub herbaty. Są łatwe w przygotowaniu i mogą posłużyć na słodkie przekąski na każdą okazję.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1⁄4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 Łyżka skórki z pomarańczy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
55 min.
1. Krok
W dużym misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2. Krok
W drugiej misce ubij jajko, a następnie dodaj mleko, olej i skórkę z cytryny. Wymieszaj.
3. Krok
Ws zawartość miski z mąką do miski z jajkiem i mlekiem. Delikatnie wymieszaj łyżką, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj za długo. Do ciasta dodaj borówki i ponownie delikatnie wymieszaj.
4. Krok
Przełóż ciasto do foremek do muffinek wypełnionych do 2/3 ich wysokości.
5. Krok
Pie 200 stopni przez około 25 lub momentu, gdy góra muffinek nabierze złotegooloru.
6. Krok
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.