Meksykańskie tortille
Przekąska z mięsem mielonym
Składniki
- 500 g Mielone mięso cielęce
- 6 tortille z mąki
- 1 The Onion
- 60 g fasola czerwona w puszce niearomatyzowana
- 60 g kukurydza w puszce
- 250 g Twardy ser gouda
- ser
- 100 g ser cheddar
- 400 g obrane pomidory
- oliwa z oliwek
- Sól
- Czarny pieprz
- Czosnkowe przyprawy
- Papryczka chilli
Najnowsze ulotki
Procedura
Cebulę siekamy drobno i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone, zalewamy odrobiną wody i dusimy razem z cebulą.
Gdy mięso jest już gotowe, dodajemy fasolę, kukurydzę, posiekane pomidory i przyprawiamy solą, czarnym pieprzem i czosnkiem.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ścieramy 200 g twardego sera do ostudzonego, mieszamy i dodajemy papryczki chilli według smaku.
Przygotowujemy tortille... każdą wypełniamy mieszanką, zwijamy i układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania, które wcześniej wysmarowaliśmy oliwą z oliwek.
Tak 2 PL mieszanki odstawiamy na bok i smarujemy nią przygotowane tortille. Następnie posypujemy resztą startego sera (gouda) i na koniec cheddarem.
Gotowe tortille pieczemy przez 15 minut w 180 C.