REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť

Maślane gnocchi

Klasyczny przepis na kluski na maśle, który pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnej kuchni. Są szybkie i proste w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Kluski

  • 500 g ziemniaki Dodano do
  • 300 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do

Sos masłowy

  • 100 g masło Dodano do
  • 1 goździk czosnek Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Kluski: Obieramy ziemniaki i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę, jajko i sól, mieszamy i tworzymy ciasto.

2. Krok

Z formowanego ciasta za pomocą tarki tworzymy kluski, które wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

3. Krok

Roztapiamy masło na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek i krótko smażymy.

4. Krok

Odcedzone kluski mieszamy z sosem masłowym.

REKLAMA
5. Krok

Podajemy na ciepło.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Maślane gnocchi

Klasyczny przepis na kluski na maśle, który pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnej kuchni. Są szybkie i proste w przygotowaniu.

45
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Kluski: Obieramy ziemniaki i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę, jajko i sól, mieszamy i tworzymy ciasto.

2. Krok

Z formowanego ciasta za pomocą tarki tworzymy kluski, które wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

3. Krok

Roztapiamy masło na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek i krótko smażymy.

4. Krok

Odcedzone kluski mieszamy z sosem masłowym.

5. Krok

Podajemy na ciepło.

Składniki
Kluski
500 g
ziemniaki
300 g
mąka zwykła specjalna
1 szt
jajko
1 łyżeczka
Sól
Sos masłowy
100 g
masło
1 goździk
czosnek