Źródło: Kachura Oleg from Getty Images
Marchewkowe ciasto z twarogiem
Smaczne i delikatne ciasto marchewkowe z twarogiem to zawsze doskonały wybór na popołudniową przekąskę lub deser. Jest pełne witamin, więc nie musisz się czuć winny, nawet jeśli weźmiesz dodatkowy kawałek. Ten przepis jest także prosty i szybki, więc nawet mniej doświadczeni kucharze łatwo sobie z nim poradzą.
Składniki
Testo:
- 370 g Marchewki
- 100 ml wody
- 3 kawałek jajko
- 200 g Cukier trzcinowy
- 300 g Mąka orkiszowa razowa
- 12 g Proszek do pieczenia
- 2 łyżki Cukru cynamonowego
- 200 ml Masło
Nadzienie:
- 1 kawałek Budyń waniliowy
- 250 ml Mleko
- 2 Łyżki Cukier trzcinowy
- 100 g Masło
- 2 kawałek Cukier waniliowy
- 250 g Grudkowaty twarożek
Do posypywania:
- Orzechy
Najnowsze ulotki
Procedura
Krojcie marchewkę na większe kawałki i wymieszajcie z wodą. Przygotowane puree odstawcie na bok.
Rozbij jajko do miksera, dodaj cukier i ubij.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamonowy cukier do miski - wymieszaj.
Dodać puree z marchwi, roztrzepane jajka i roztopione masło.
Wyrobimy gładkie ciasto, wylejemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika - pieczemy przez 25 minut.
Na farsz - z budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń, który zostawiamy do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
Ubić zmiękczone masło z cukrem waniliowym i twarogiem. Stopniowo dodawać budyń i ubijać do uzyskania gładkiej masy.
Pozwól ciastu ostygnąć. Ciasto przekrawamy na połówki i każdą smarujemy nadzieniem.
Jedną część posmarowanego ciasta kładziemy na drugą i posypujemy wierzch ciasta orzechami.