:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/9VuttkDeyrqhxGE0Lbo5/629d401a8537dabeb244b36beb5525.jpeg)
Źródło: pixelshot from Canva
Malinowo czekoladowy tort
Doskonały malinowy tort czekoladowy, idealny na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki
Kosz
- 200 g ciemnej czekolady
- 150 g Maślanie
- 150 g Cukier
- 5 kawałek jaj
- 1 łyżka stołowa Kakao
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Krem:
- 300 g Gorąca czekolada
- 250 g mascarpone
- 400 ml Roślinny tłuszcz
Narzędzia
- czekolada
- maliny
- Dżem
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do ciasta (o średnicy 20 cm), wyłożywszy ją papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, a na końcu kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, który przesiewamy, aby uniknąć grudek. Napełniamy ciasto do formy i pieczemy 40 minut.
Krem przygotowujemy, roztapiając czekoladę, chłodząc ją, ale nadal utrzymując płynną i mieszając z mascarpone.
Ubijemy śmietanę i dodajemy do kremu.
Podziel ciasto na 2 lub 3 części i posmaruj je dżemem i kremem. Tort posmaruj również z zewnątrz.
Na koniec polewamy ją czekoladą i dekorujemy malinami.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Malinowo czekoladowy tort
Doskonały malinowy tort czekoladowy, idealny na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do ciasta (o średnicy 20 cm), wyłożywszy ją papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, a na końcu kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, który przesiewamy, aby uniknąć grudek. Napełniamy ciasto do formy i pieczemy 40 minut.
Krem przygotowujemy, roztapiając czekoladę, chłodząc ją, ale nadal utrzymując płynną i mieszając z mascarpone.
Ubijemy śmietanę i dodajemy do kremu.
Podziel ciasto na 2 lub 3 części i posmaruj je dżemem i kremem. Tort posmaruj również z zewnątrz.
Na koniec polewamy ją czekoladą i dekorujemy malinami.
Jak powstał ten przepis?