REKLAMA
Źródło: Pexels
Makowiec
Klasyczny bożonarodzeniowy deser.
REKLAMA
Składniki
porcje
120
- 250 g poppy seed v1
- 1 szkło mléka
- 3 jaja
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
W rondelku zagotuj mleko z cukrem i makiem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
2. Krok
Ostudź masę i dodaj jaja, mąkę, skórkę cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
3. Krok
Masło roztop w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj do masy makowej i dokładnie wymieszaj.
4. Krok
Wylej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Pamiętaj, aby masa makowa była na górze.
5. Krok
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.
6. Krok
Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem i pozwól całkowicie ostygnąć.