REKLAMA

Źródło: Pexels

Makowiec

Klasyczny bożonarodzeniowy deser.

REKLAMA

Składniki

porcje
120
  • 250 g poppy seed v1 Dodano do
  • 1 szkło mléka Dodano do
  • 3 jaja Dodano do
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W rondelku zagotuj mleko z cukrem i makiem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. Krok

Ostudź masę i dodaj jaja, mąkę, skórkę cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.

3. Krok

Masło roztop w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj do masy makowej i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Wylej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Pamiętaj, aby masa makowa była na górze.

5. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.

6. Krok

Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem i pozwól całkowicie ostygnąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy