Źródło: molka from Canva
Kruche rogaliki z budyniem
Doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub jako deser. Rogaliki są kruche i delikatne, a w połączeniu z pysznym budyniem stanowią idealną propozycję dla każdego wielbiciela słodkości.
Składniki
ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masla
- 1 sztuka żółtko
- 100 g cukru pudru
- 1 sztuka proszek do pieczenia
inne
- 1 sztuka budyń waniliowy
- 500 ml Mleka
- 2 łyżki cukru
- czekolada
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, żółtko, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotowanie budyniu: Budyń przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestygnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na szerszym końcu trójkąta nałożyć łyżeczkę budyniu i zawinąć rogalik.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu i ostygnięciu polać rogaliki czekoladą.