REKLAMA

Źródło: Youtube

Kruche ciasteczka pieguski

Idealnie kruche i maksymalnie czekoladowe. Wypróbuj ten przepis na pieguski i zaskocz swoich znajomych.

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 250 g miękkiego masła Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • mleko w ilości potrzebnej do zagniecenia ciasta Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.

2. Krok

2. Dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę i żółtko, i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj mleka, aż będzie miało odpowiednią konsystencję.

3. Krok

3. Ciasto zawin w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 30 minut.

4. Krok

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

5. Krok

5. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj palcem.

6. Krok

6. Piecz przez około 15 minut, aż będą delikatnie zrumienione.

7. Krok

7. Ostudzone pieguski posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy