REKLAMA
Źródło: Youtube
Kruche ciasteczka pieguski
Idealnie kruche i maksymalnie czekoladowe. Wypróbuj ten przepis na pieguski i zaskocz swoich znajomych.
REKLAMA
Składniki
porcje
25
- 250 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- mleko w ilości potrzebnej do zagniecenia ciasta
- cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.
2. Krok
2. Dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę i żółtko, i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj mleka, aż będzie miało odpowiednią konsystencję.
3. Krok
3. Ciasto zawin w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 30 minut.
4. Krok
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
5. Krok
5. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj palcem.
6. Krok
6. Piecz przez około 15 minut, aż będą delikatnie zrumienione.
7. Krok
7. Ostudzone pieguski posyp cukrem pudrem.