REKLAMA

Źródło: Pictures4you by Adobe Stock

Kräppelchen

Kräppelchen to tradycyjne małe niemieckie ciastka smażone na głębokim tłuszczu, które są szczególnie popularne podczas karnawału lub Fastnacht. Są głównie robione z ciasta drożdżowego i często posypywane cukrem pudrem.

REKLAMA

Składniki

porcje
25

Ciasto

  • 500 g Mąka Dodano do
  • 50 g cukier Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 20 g drożdże Dodano do
  • 250 ml mleko Dodano do
  • 50 g masło Dodano do

Do smażenia

  • 1 l olej Dodano do

Do posypywania

  • 100 g cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

1. W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jajka, sól, drożdże, mleko i masło oraz wszystkie składniki zamień w gładkie ciasto. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

2. Krok

2. Podgrzewaj olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Uformuj małe kulki z ciasta i ostrożnie wkładaj je do gorącego oleju. Smaż krągłe pączki do momentu, aż będą złotobrązowe, regularnie je przewracając podczas smażenia.

3. Krok

3. Gotowe pączki odcedź na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem. Podawaj je ciepłe lub pozwól im ostygnąć i ciesz się nimi później.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy