REKLAMA

Źródło: Pictures4you by Adobe Stock

Kräppelchen

Kräppelchen to tradycyjne małe niemieckie ciastka smażone na głębokim tłuszczu, które są szczególnie popularne podczas karnawału lub Fastnacht. Są głównie robione z ciasta drożdżowego i często posypywane cukrem pudrem.

REKLAMA

Składniki

porcje
25

Ciasto

  • 500 g Mąka Dodano do
  • 50 g cukier Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 20 g drożdże Dodano do
  • 250 ml mleko Dodano do
  • 50 g masło Dodano do

Do smażenia

  • 1 l olej Dodano do

Do posypywania

  • 100 g cukier puder Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

1. W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jajka, sól, drożdże, mleko i masło oraz wszystkie składniki zamień w gładkie ciasto. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

2. Krok

2. Podgrzewaj olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Uformuj małe kulki z ciasta i ostrożnie wkładaj je do gorącego oleju. Smaż krągłe pączki do momentu, aż będą złotobrązowe, regularnie je przewracając podczas smażenia.

3. Krok

3. Gotowe pączki odcedź na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem. Podawaj je ciepłe lub pozwól im ostygnąć i ciesz się nimi później.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Gretarezepte

Kräppelchen

Kräppelchen to tradycyjne małe niemieckie ciastka smażone na głębokim tłuszczu, które są szczególnie popularne podczas karnawału lub Fastnacht. Są głównie robione z ciasta drożdżowego i często posypywane cukrem pudrem.

150
Protokół
25
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

1. W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jajka, sól, drożdże, mleko i masło oraz wszystkie składniki zamień w gładkie ciasto. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

2. Krok

2. Podgrzewaj olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Uformuj małe kulki z ciasta i ostrożnie wkładaj je do gorącego oleju. Smaż krągłe pączki do momentu, aż będą złotobrązowe, regularnie je przewracając podczas smażenia.

3. Krok

3. Gotowe pączki odcedź na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem. Podawaj je ciepłe lub pozwól im ostygnąć i ciesz się nimi później.

Składniki
Ciasto
500 g
Mąka
50 g
cukier
2
jajka
1
szczypta soli
20 g
drożdże
250 ml
mleko
50 g
masło
Do smażenia
1 l
olej
Do posypywania
100 g
cukier puder