Źródło: Pictures4you by Adobe Stock
Kräppelchen
Kräppelchen to tradycyjne małe niemieckie ciastka smażone na głębokim tłuszczu, które są szczególnie popularne podczas karnawału lub Fastnacht. Są głównie robione z ciasta drożdżowego i często posypywane cukrem pudrem.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka
- 50 g cukier
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 20 g drożdże
- 250 ml mleko
- 50 g masło
Do smażenia
- 1 l olej
Do posypywania
- 100 g cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jajka, sól, drożdże, mleko i masło oraz wszystkie składniki zamień w gładkie ciasto. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
2. Podgrzewaj olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Uformuj małe kulki z ciasta i ostrożnie wkładaj je do gorącego oleju. Smaż krągłe pączki do momentu, aż będą złotobrązowe, regularnie je przewracając podczas smażenia.
3. Gotowe pączki odcedź na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem. Podawaj je ciepłe lub pozwól im ostygnąć i ciesz się nimi później.