:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1RPd2XUj4BmxbteoAcMb/5aa58afd4a891c683c0fe2126483a5.png)
Źródło: Pictures4you by Adobe Stock
Kräppelchen
Kräppelchen to tradycyjne małe niemieckie ciastka smażone na głębokim tłuszczu, które są szczególnie popularne podczas karnawału lub Fastnacht. Są głównie robione z ciasta drożdżowego i często posypywane cukrem pudrem.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka
- 50 g cukier
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 20 g drożdże
- 250 ml mleko
- 50 g masło
Do smażenia
- 1 l olej
Do posypywania
- 100 g cukier puder
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jajka, sól, drożdże, mleko i masło oraz wszystkie składniki zamień w gładkie ciasto. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
2. Podgrzewaj olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Uformuj małe kulki z ciasta i ostrożnie wkładaj je do gorącego oleju. Smaż krągłe pączki do momentu, aż będą złotobrązowe, regularnie je przewracając podczas smażenia.
3. Gotowe pączki odcedź na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem. Podawaj je ciepłe lub pozwól im ostygnąć i ciesz się nimi później.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Kräppelchen
Kräppelchen to tradycyjne małe niemieckie ciastka smażone na głębokim tłuszczu, które są szczególnie popularne podczas karnawału lub Fastnacht. Są głównie robione z ciasta drożdżowego i często posypywane cukrem pudrem.
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jajka, sól, drożdże, mleko i masło oraz wszystkie składniki zamień w gładkie ciasto. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
2. Podgrzewaj olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Uformuj małe kulki z ciasta i ostrożnie wkładaj je do gorącego oleju. Smaż krągłe pączki do momentu, aż będą złotobrązowe, regularnie je przewracając podczas smażenia.
3. Gotowe pączki odcedź na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem. Podawaj je ciepłe lub pozwól im ostygnąć i ciesz się nimi później.
Jak powstał ten przepis?