REKLAMA

Źródło: Pixabay: congerdesign

Klasyczny Tort Świąteczny

Tradycyjny, bogaty i owocowy tort świąteczny idealny na okres świąteczny. Smak tego ciasta przynosi wszystkim świąteczne uczucie.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 gms semolina cukier Dodano do
  • 250 gms niesolone masło Dodano do
  • 250 gms Suszone mieszane owoce Dodano do
  • 250 gms Mąka samorosnąca Dodano do
  • 2 łyżki Mielone przyprawy Dodano do
  • 4 kawałki duże jajka Dodano do
  • 2 łyżki stołowe brandy Dodano do
  • 50 gms Migdały Dodano do
  • 50 gms Wiśnie w syropie Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 150C/130C z funkcją termoobiegu/gazem 2. Wyłóż formę na ciasto o średnicy 20 cm papierem do pieczenia.

2. Krok

W dużej misce utrzyj razem cukier i masło do uzyskania puszystej konsystencji.

3. Krok

Powoli dodawaj jajka, po jednym, dobrze ubijając po każdym dodaniu.

4. Krok

Przesiej mąkę i przyprawy, a następnie wmieszaj je za pomocą metalowej łyżki wraz z mieszanką owoców, orzechów i wiśni.

5. Krok

Wlej mieszankę do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię za pomocą odwrotności łyżki.

6. Krok

Piec przez 3 godziny lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia.

7. Krok

Po upieczeniu, pozwól ciastu ostygnąć w formie, a następnie wyjmij i owiń w papier do pieczenia. Teraz jest gotowe do przechowywania do Świąt Bożego Narodzenia. Alternatywnie, ciasto jest gotowe do dekoracji, jeśli zdecydujesz się tak zrobić. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy