Źródło: Pixabay: congerdesign
Klasyczny Tort Świąteczny
Tradycyjny, bogaty i owocowy tort świąteczny idealny na okres świąteczny. Smak tego ciasta przynosi wszystkim świąteczne uczucie.
Składniki
- 250 gms semolina cukier
- 250 gms niesolone masło
- 250 gms Suszone mieszane owoce
- 250 gms Mąka samorosnąca
- 2 łyżki Mielone przyprawy
- 4 kawałki duże jajka
- 2 łyżki stołowe brandy
- 50 gms Migdały
- 50 gms Wiśnie w syropie
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 150C/130C z funkcją termoobiegu/gazem 2. Wyłóż formę na ciasto o średnicy 20 cm papierem do pieczenia.
W dużej misce utrzyj razem cukier i masło do uzyskania puszystej konsystencji.
Powoli dodawaj jajka, po jednym, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Przesiej mąkę i przyprawy, a następnie wmieszaj je za pomocą metalowej łyżki wraz z mieszanką owoców, orzechów i wiśni.
Wlej mieszankę do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię za pomocą odwrotności łyżki.
Piec przez 3 godziny lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu, pozwól ciastu ostygnąć w formie, a następnie wyjmij i owiń w papier do pieczenia. Teraz jest gotowe do przechowywania do Świąt Bożego Narodzenia. Alternatywnie, ciasto jest gotowe do dekoracji, jeśli zdecydujesz się tak zrobić. Smacznego!