REKLAMA
Klasyczne racuchy
Wypróbuj przepis na te delikatne i miękkie racuchy z cynamonem, które są smakowane słonym karmelem i karmelizowanymi śliwkami.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 szt jajko
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 1 szt proszek do pieczenia
- 1 szt cukier waniliowy
- 1 łyżeczka Cynamon
- 250 ml mleko
- 2 łyżka stołowa masło
- 30 g cukier
- szczypta sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Ubij białka z cukrem do piany. W oddzielnej misce mieszaj resztę składników i na końcu połącz je razem. Smaż na patelni dla naleśników przez 30 sekund z każdej strony.
2. Krok
Solony karmel (składniki na większą ilość):
3. Krok
150 g kryształowego cukru rozpuszczamy na karmel, ale ostrożnie, aby nie spalił. Dodajemy 50 g masła (uwaga, może pryskać). Mieszać ubijakiem, a następnie dodajemy 100 ml śmietanki do ubijania, którą również wymieszamy i dodajemy łyżeczkę soli.
4. Krok
Karmelizowane śliwki
5. Krok
Na patelni rozpuszczamy cukier i dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Pod koniec doprawiamy cynamonem.