:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_Ije-4U0C4Z1L2s8dd5Z/1b9f32f773a6c2dc30be942528baa5.png)
Źródło: SMarina via Getty Images
Klasyczna tarta cebulowa na spodzie z kruchego ciasta
Moja klasyczna tarta cebulowa to idealne danie na przytulne jesienne wieczory. Dzięki chrupiącemu spódowi i kremowemu cebulowemu nadzieniu jest ulubionym daniem na rodzinnych spotkaniach i uroczystościach. Po wielu latach tworzenia i doskonalenia tego przepisu, mogę zapewnić, że dzięki tym szczegółowym instrukcjom uzyskasz najsmaczniejszy i najbardziej obfity rezultat.
Składniki
Ciasto:
- 250 g Mąka
- 125 g masło
- 1⁄2 Łyżeczka sól
- 4 Tablespoon zimna woda
Nadzienie:
- 1 kg cebula
- 200 g Boczek, pokrojony w kostkę
- 4 jajka
- 200 ml Krem
- sól i pieprz
- 1 Łyżeczka gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Aby przygotować klasyczną tartę cebulową, zacznij od ciasta. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj masło i ugniataj je w mące opuszkami palców, aż mieszanina będzie przypominać gruboziarniste okruchy. Następnie dodaj wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Zalecam nie używać zbyt dużej ilości wody, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Aby przygotować nadzienie, obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Następnie rozgrzać dużą patelnię i podsmażyć boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złotobrązowa. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw mieszankę cebuli i boczku do ostygnięcia.
W innej misce wymieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj ostudzoną mieszankę cebuli i boczku i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i umieść je w formie do tarty. Zauważyłam, że nieprzywierająca forma daje najlepsze rezultaty. Wlej nadzienie do ciasta i rozprowadź je równomiernie.
Piec tartę cebulową w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy, a nadzienie twarde. Ostudzić przez kilka minut przed pokrojeniem na kawałki i podaniem.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Klasyczna tarta cebulowa na spodzie z kruchego ciasta
Moja klasyczna tarta cebulowa to idealne danie na przytulne jesienne wieczory. Dzięki chrupiącemu spódowi i kremowemu cebulowemu nadzieniu jest ulubionym daniem na rodzinnych spotkaniach i uroczystościach. Po wielu latach tworzenia i doskonalenia tego przepisu, mogę zapewnić, że dzięki tym szczegółowym instrukcjom uzyskasz najsmaczniejszy i najbardziej obfity rezultat.
Aby przygotować klasyczną tartę cebulową, zacznij od ciasta. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj masło i ugniataj je w mące opuszkami palców, aż mieszanina będzie przypominać gruboziarniste okruchy. Następnie dodaj wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Zalecam nie używać zbyt dużej ilości wody, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Aby przygotować nadzienie, obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Następnie rozgrzać dużą patelnię i podsmażyć boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złotobrązowa. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw mieszankę cebuli i boczku do ostygnięcia.
W innej misce wymieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj ostudzoną mieszankę cebuli i boczku i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i umieść je w formie do tarty. Zauważyłam, że nieprzywierająca forma daje najlepsze rezultaty. Wlej nadzienie do ciasta i rozprowadź je równomiernie.
Piec tartę cebulową w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy, a nadzienie twarde. Ostudzić przez kilka minut przed pokrojeniem na kawałki i podaniem.
Jak powstał ten przepis?