REKLAMA

Źródło: FB: Recepty všeho druhu

Karkówka pieczona w całości

Karkówka pieczona w całości z kapustą. Jej przygotowanie jest nieco bardziej czasochłonne, ale efekt jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 112 kg Karkówka wieprzowa w całości Dodano do
  • 5 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 Łyżki Musztarda Dodano do
  • 1 słoiki Piwa Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • Zioła do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Umyj i osusz szyjkę. Obierz i zmiażdż czosnek. Następnie w misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, zioła, sól i pieprz. Wymieszaj tę mieszaninę i przygotuj marynatę.

2. Krok

Posmaruj mięso marynatą ze wszystkich stron i odstaw na co najmniej godzinę. Jeśli masz czas, polecam marynowanie mięsa przez noc w lodówce, będzie jeszcze bardziej soczyste.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokroić cebulę w krążki i wyłożyć nimi dno naczynia do zapiekania.

4. Krok

Połóż karkówkę na cebuli i zalej piwem. Jeśli nie lubisz smaku piwa, możesz użyć bulionu lub wody.

5. Krok

Moja rada to przykryć mięso folią na pierwsze 30 minut, aby nie przypalić wierzchniej warstwy. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 90 minut.

6. Krok

Podczas pieczenia należy od czasu do czasu polewać mięso własnymi sokami - w ten sposób mięso pozostanie soczyste i nabierze pięknego złotego koloru.

7. Krok

Trzymam się zasady, że na każde 500 g karkówki liczę 60 minut pieczenia.

8. Krok

Odstawić mięso na 10 minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy