REKLAMA

Źródło: FB: Recepty všeho druhu

Karkówka pieczona w całości

Karkówka pieczona w całości z kapustą. Jej przygotowanie jest nieco bardziej czasochłonne, ale efekt jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 112 kg Karkówka wieprzowa w całości Dodano do
  • 5 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 Łyżki Musztarda Dodano do
  • 1 słoiki Piwa Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • Zioła do smaku Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Umyj i osusz szyjkę. Obierz i zmiażdż czosnek. Następnie w misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, zioła, sól i pieprz. Wymieszaj tę mieszaninę i przygotuj marynatę.

2. Krok

Posmaruj mięso marynatą ze wszystkich stron i odstaw na co najmniej godzinę. Jeśli masz czas, polecam marynowanie mięsa przez noc w lodówce, będzie jeszcze bardziej soczyste.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokroić cebulę w krążki i wyłożyć nimi dno naczynia do zapiekania.

4. Krok

Połóż karkówkę na cebuli i zalej piwem. Jeśli nie lubisz smaku piwa, możesz użyć bulionu lub wody.

REKLAMA
5. Krok

Moja rada to przykryć mięso folią na pierwsze 30 minut, aby nie przypalić wierzchniej warstwy. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 90 minut.

6. Krok

Podczas pieczenia należy od czasu do czasu polewać mięso własnymi sokami - w ten sposób mięso pozostanie soczyste i nabierze pięknego złotego koloru.

7. Krok

Trzymam się zasady, że na każde 500 g karkówki liczę 60 minut pieczenia.

8. Krok

Odstawić mięso na 10 minut przed podaniem.

REKLAMA

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Karkówka pieczona w całości

Karkówka pieczona w całości z kapustą. Jej przygotowanie jest nieco bardziej czasochłonne, ale efekt jest tego wart.

150
Protokół
6
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Umyj i osusz szyjkę. Obierz i zmiażdż czosnek. Następnie w misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, zioła, sól i pieprz. Wymieszaj tę mieszaninę i przygotuj marynatę.

2. Krok

Posmaruj mięso marynatą ze wszystkich stron i odstaw na co najmniej godzinę. Jeśli masz czas, polecam marynowanie mięsa przez noc w lodówce, będzie jeszcze bardziej soczyste.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokroić cebulę w krążki i wyłożyć nimi dno naczynia do zapiekania.

4. Krok

Połóż karkówkę na cebuli i zalej piwem. Jeśli nie lubisz smaku piwa, możesz użyć bulionu lub wody.

5. Krok

Moja rada to przykryć mięso folią na pierwsze 30 minut, aby nie przypalić wierzchniej warstwy. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 90 minut.

6. Krok

Podczas pieczenia należy od czasu do czasu polewać mięso własnymi sokami - w ten sposób mięso pozostanie soczyste i nabierze pięknego złotego koloru.

7. Krok

Trzymam się zasady, że na każde 500 g karkówki liczę 60 minut pieczenia.

8. Krok

Odstawić mięso na 10 minut przed podaniem.

Składniki
112 kg
Karkówka wieprzowa w całości
5 goździki
Czosnek
1 Łyżki
Musztarda
1 słoiki
Piwa
1
The Onion
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Zioła do smaku