:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/o6KaSCgVWkULGHoJiEBy/b94c0d4f789ebe7e7f7d1a29d70e46.jpeg)
Źródło: Atide from Getty Images
Kalafior z bułką tartą
Klasyczny, prosty przepis na kalafiora duszonego w bulce tartej. Idealny na lekką kolację lub jako smaczny dodatek do głównego posiłku.
Składniki
główny składnik
- 1 sztuka kalafior średniej wielkości
sos
- 3 łyżki masla
- 5 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj kalafiora w osolonej wodzie (ok. 15min).
W międzyczasie na patelni rozpuść masło, podgrzewając je na średnim ogniu.
Do rozpuszczonego masła dodaj bułkę tartą i solę. Smaż aż bułka stanie się chrupiąca.
Kalafiora osusz i pokrój na różyczki.
Na patelni z chrupiącą bułką tartą dodaj różyczki kalafiora. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Podawaj gorące, posypane dodatkowymi ziarenkami soli na górze.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Kalafior z bułką tartą
Klasyczny, prosty przepis na kalafiora duszonego w bulce tartej. Idealny na lekką kolację lub jako smaczny dodatek do głównego posiłku.
Ugotuj kalafiora w osolonej wodzie (ok. 15min).
W międzyczasie na patelni rozpuść masło, podgrzewając je na średnim ogniu.
Do rozpuszczonego masła dodaj bułkę tartą i solę. Smaż aż bułka stanie się chrupiąca.
Kalafiora osusz i pokrój na różyczki.
Na patelni z chrupiącą bułką tartą dodaj różyczki kalafiora. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Podawaj gorące, posypane dodatkowymi ziarenkami soli na górze.
Jak powstał ten przepis?