REKLAMA

Źródło: Freepik

Jak zrobić mini bezy

Te mini bezy to idealne przysmaki wielkości kęsa, które są chrupiące na zewnątrz, lekkie i przewiewne w środku; czysta słodka rozkosz!

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 4 Duże białka jaj Dodano do
  • 1 filiżanka cukru pudru Dodano do
  • 12 łyżeczka Czystego ekstraktu waniliowego Dodano do
  • 12 łyżeczka Kamień winny Dodano do
  • Opcjonalnie: barwnik spożywczy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 135°C (275°F) i wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Uważam, że papier pergaminowy najlepiej zapobiega przywieraniu, w porównaniu do folii lub natłuszczonych blach.

2. Krok

Do czystej, suchej miski miksującej (najlepiej ze stali nierdzewnej lub szkła) dodaj białka jaj, upewniając się, że nie ma w nich absolutnie żadnych kawałków żółtek ani skorupek. Ma to kluczowe znaczenie dla uzyskania dobrej, sztywnej bezy.

3. Krok

Zacznij ubijać białka na niskich obrotach. Gdy zaczną się pienić (jak bąbelki w kąpieli wodnej), dodaj kamień winny. Pomoże to ustabilizować białka i zachować ich formę podczas pieczenia. Kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach, aż utworzą się miękkie szczyty.

4. Krok

Stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dzięki temu bezy będą miały błyszczące wykończenie. Po dodaniu całego cukru ubijaj, aż utworzą się sztywne szczyty. Wierzchołki te utrzymają się w piekarniku i stworzą idealną teksturę bezy.

5. Krok

Dodaj ekstrakt waniliowy i opcjonalny barwnik spożywczy i delikatnie wymieszaj. Pamiętaj, bądź delikatny. Ciężko pracowaliśmy, aby stworzyć tę przewiewną teksturę i nie chcemy jej spuścić!

6. Krok

Używając dwóch łyżek lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, upuść małe porcje bezy na przygotowane blachy do pieczenia.

7. Krok

Umieść blachy w piekarniku i piecz przez około 45 minut lub do momentu, gdy bezy będą chrupiące i suche. Trzymaj drzwiczki lekko uchylone za pomocą drewnianej łyżki. Zapobiega to pękaniu i zapewnia lepszą teksturę.

8. Krok

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do ostygnięcia w środku. To powolny proces, ale warto poczekać. Uwierz mi, wyjmowanie ich wcześniej może prowadzić do lepkiego bałaganu.

9. Krok

Po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku. Powinny zachować świeżość do tygodnia, ale jeszcze nie widziałam, żeby wytrzymały tak długo z moimi gośćmi!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy