Jagodowe babeczki
Jagody 🫐 i biała czekolada 🤤⁉️ mam nadzieję, że lubisz tę kombinację 🫐😅, ponieważ są one głównym składnikiem tego przepisu 😍 (porcja jest mniej więcej na 12 kawałków 😊). Te babeczki są wilgotne, miękkie, puszyste.
Składniki
Narzędzia
- 2 jajka
- 200 g Mąki gładkiej
- 10 g Proszek do pieczenia
- 80 g Brązowy cukier
- 200 g Borówki
- 1 łyżka Kukurydzianego skrobiu do panierowania jagód
- 100 ml Mleka
- 100 ml Olej
- 100 ml Olej
- 100 g białej czekolady
- wanilia Rozdrobniony
- Szczypta prawdziwa wanilia
Krem
- 175 g białej czekolady
- 200 ml śmietana kremówka do ganache
- 250 g mascarpone
Najnowsze ulotki
Procedura
Jajka ubijemy z cukrem do piany. Dodajemy olej, mleko.
Wszystkie suche składniki (mąka z proszkiem do pieczenia), wanilię i już tylko ręcznie wmieszaj stopioną czekoladę, jagody wymieszane z skrobią kukurydzianą.
Wkładamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli na nim zostaje ciasto, pieczemy dalej, jeśli jest suchy, mamy gotowe.
Pozwól mu wystygnąć.
Czekoladowy krem z ganache:
Podgrzewamy śmietanę na bitki i mieszamy w niej czekoladę. Chłodzimy ją w lodówce. Po stężeniu ubijamy z mascarpone.
Napełniamy rękaw cukierniczy i nakładamy krem na ostudzone babeczki.
Smacznego 😍