REKLAMA

Źródło: Pixabay: freestocks-photos

Jabłka z kruszonką

Pyszne jabłka pieczone w piekarniku z delikatną, chrupiącą kruszonką na wierzchu. Idealne na deser po obiedzie o każdej porze roku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Jabłka

  • 4 Sztuka jabłka Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do

Kruszonka

  • 100 g masla Dodano do
  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Przygotuj jabłka. Umieść w nich po łyżeczce cynamonu.

2. Krok

Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj masło, mąkę i cukier, a następnie ugnieć ciasto palcami do uzyskania chrupiących okruchów.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

4. Krok

Posyp jabłka kruszonką i piecz przez 25 minut, aż kruszonka zrobi się złoto-brązowa.

REKLAMA
5. Krok

Podawaj jabłka z kruszonką na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi lub kulką śmietanki.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Jabłka z kruszonką

Pyszne jabłka pieczone w piekarniku z delikatną, chrupiącą kruszonką na wierzchu. Idealne na deser po obiedzie o każdej porze roku.

35
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Przygotuj jabłka. Umieść w nich po łyżeczce cynamonu.

2. Krok

Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj masło, mąkę i cukier, a następnie ugnieć ciasto palcami do uzyskania chrupiących okruchów.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

4. Krok

Posyp jabłka kruszonką i piecz przez 25 minut, aż kruszonka zrobi się złoto-brązowa.

5. Krok

Podawaj jabłka z kruszonką na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi lub kulką śmietanki.

Składniki
Jabłka
4 Sztuka
jabłka
1 łyżeczka
cynamonu
Kruszonka
100 g
masla
150 g
mąki pszennej
50 g
cukru