REKLAMA
Źródło: FB: Varenie je radosť.
Idealny tort z bitą śmietaną
Ten doskonały tort z bitą śmietaną jest bogaty w smaku i lekki w konsystencji. Bita śmietana dodaje miękkości i puszystości. Ciasto jest idealne na niedzielne popołudnie z filiżanką doskonałej kawy.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 250 ml Bita śmietana
- 260 g Mąka
- 150 g Mączka cukrowa
- 1⁄2 pakiet Proszek do pieczenia
- 2 Pakiety Cukier waniliowy
- 5 szt jajka
- skórka cytrynowa
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozdziel jajka na żółtka i białka.
2. Krok
Ubij żółtka z cukrem na pianę. Następnie dodaj do masy cukier waniliowy, skórkę z cytryny i bitą śmietanę.
3. Krok
Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Krok
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i ostrożnie dodaj je do ciasta.
5. Krok
Posmaruj formę do pieczenia masłem i oprósz grubą mąką.
6. Krok
Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na około 50-60 minut.
7. Krok
Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.