REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť.

Idealny tort z bitą śmietaną

Ten doskonały tort z bitą śmietaną jest bogaty w smaku i lekki w konsystencji. Bita śmietana dodaje miękkości i puszystości. Ciasto jest idealne na niedzielne popołudnie z filiżanką doskonałej kawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 250 ml Bita śmietana Dodano do
  • 260 g Mąka Dodano do
  • 150 g Mączka cukrowa Dodano do
  • 12 pakiet Proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 Pakiety Cukier waniliowy Dodano do
  • 5 szt jajka Dodano do
  • skórka cytrynowa Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozdziel jajka na żółtka i białka.

2. Krok

Ubij żółtka z cukrem na pianę. Następnie dodaj do masy cukier waniliowy, skórkę z cytryny i bitą śmietanę.

3. Krok

Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

4. Krok

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i ostrożnie dodaj je do ciasta.

REKLAMA
5. Krok

Posmaruj formę do pieczenia masłem i oprósz grubą mąką.

6. Krok

Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na około 50-60 minut.

7. Krok

Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Idealny tort z bitą śmietaną

Ten doskonały tort z bitą śmietaną jest bogaty w smaku i lekki w konsystencji. Bita śmietana dodaje miękkości i puszystości. Ciasto jest idealne na niedzielne popołudnie z filiżanką doskonałej kawy.

90
Protokół
10
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozdziel jajka na żółtka i białka.

2. Krok

Ubij żółtka z cukrem na pianę. Następnie dodaj do masy cukier waniliowy, skórkę z cytryny i bitą śmietanę.

3. Krok

Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

4. Krok

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i ostrożnie dodaj je do ciasta.

5. Krok

Posmaruj formę do pieczenia masłem i oprósz grubą mąką.

6. Krok

Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na około 50-60 minut.

7. Krok

Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Składniki
250 ml
Bita śmietana
260 g
Mąka
150 g
Mączka cukrowa
12 pakiet
Proszek do pieczenia
2 Pakiety
Cukier waniliowy
5 szt
jajka
skórka cytrynowa
sól