REKLAMA

Gofry na maślance

Gofry na maślance to pyszne i lekkie przekąski. Są idealne na śniadanie lub na słodki deser. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza gofrów. Gofry są delikatne i chrupiące, o wyjątkowym smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 duży jajka Dodano do
  • 3 łyżki masla Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczki sody oczyszczonej Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • 3 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Dodano do
  • Dodatkowo na wierzch, polewa czekoladowa bita śmietana owoce Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.

2. Krok

W oddzielnej misce roztopić masło i lekko przestygnąć. Dodać maślankę, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.

3. Krok

Składniki mokre powoli dodawać do składników suchych. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników.

4. Krok

Nagrzać gofrownicę i smarować ją lekko olejem lub masłem.

5. Krok

Wlać porcję ciasta do gofrownicy i piec około 3-4 minut, aż gofry będą złote i chrupiące.

6. Krok

Podawaj gofry natychmiast, z polewą czekoladową, bitą śmietaną lub owocami – wg własnego uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy