Gofry na maślance
Gofry na maślance to pyszne i lekkie przekąski. Są idealne na śniadanie lub na słodki deser. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza gofrów. Gofry są delikatne i chrupiące, o wyjątkowym smaku.
Składniki
- 2 duży jajka
- 3 łyżki masla
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1⁄4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- Dodatkowo na wierzch, polewa czekoladowa bita śmietana owoce
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.
W oddzielnej misce roztopić masło i lekko przestygnąć. Dodać maślankę, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
Składniki mokre powoli dodawać do składników suchych. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników.
Nagrzać gofrownicę i smarować ją lekko olejem lub masłem.
Wlać porcję ciasta do gofrownicy i piec około 3-4 minut, aż gofry będą złote i chrupiące.
Podawaj gofry natychmiast, z polewą czekoladową, bitą śmietaną lub owocami – wg własnego uznania.