:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Bu-DrHAZBqOISDj0weLl/7db69277045406299347602928a57d.jpeg)
Źródło: Qwart from Getty Images
Duży biszkopt
Biszkopt to chyba jedno z najbardziej uniwersalnych ciast w kuchni. Idealny jako podstawa do tortów, ciast z owocami czy deserów. Przepis, który przedstawiam, został przekazany mi przez babcię, która od lat piecze według niego biszkopt, doskonaląc go do perfekcji. Sam wielokrotnie korzystałem z tego przepisu, szczególnie gdy zapraszam rodzinę lub przyjaciół na urodziny czy inne ważne dla mnie okazje.
Składniki
- 6 ks jaj
- 1 szkło cukru
- 11⁄2 Okulary mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Starannie natłuść tortownicę o średnicy 26 cm, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia. To ważne, aby biszkopt nie przywarł do formy.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Pamiętaj, aby cukier dodawać bardzo powoli, po jednej łyżeczce. Białka powinny byc tak sztywne, że można odwrócić miskę do góry nogami, a białka się nie przesuną.
Do ubitej piany dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszając. Ważne jest, aby nie ucierać ich razem, tylko delikatnie wymieszać.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.
Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Piecz około 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Po upieczeniu, biszkopt pozostaw w piekarniku na 15 minut z lekko uchyloną drzwiczką. Później możesz zdjąć obręcz, zostawiając biszkopt na dnie tortownicy do całkowitego wystudzenia. Dzieki temu unikniesz jego zapadania się czy pęknięcia na wierzchu.
Po ostygnięciu biszkopt jest gotowy do dalszego przygotowywania np. tortu lub podawania do kawy.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Duży biszkopt
Biszkopt to chyba jedno z najbardziej uniwersalnych ciast w kuchni. Idealny jako podstawa do tortów, ciast z owocami czy deserów. Przepis, który przedstawiam, został przekazany mi przez babcię, która od lat piecze według niego biszkopt, doskonaląc go do perfekcji. Sam wielokrotnie korzystałem z tego przepisu, szczególnie gdy zapraszam rodzinę lub przyjaciół na urodziny czy inne ważne dla mnie okazje.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Starannie natłuść tortownicę o średnicy 26 cm, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia. To ważne, aby biszkopt nie przywarł do formy.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Pamiętaj, aby cukier dodawać bardzo powoli, po jednej łyżeczce. Białka powinny byc tak sztywne, że można odwrócić miskę do góry nogami, a białka się nie przesuną.
Do ubitej piany dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszając. Ważne jest, aby nie ucierać ich razem, tylko delikatnie wymieszać.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.
Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Piecz około 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Po upieczeniu, biszkopt pozostaw w piekarniku na 15 minut z lekko uchyloną drzwiczką. Później możesz zdjąć obręcz, zostawiając biszkopt na dnie tortownicy do całkowitego wystudzenia. Dzieki temu unikniesz jego zapadania się czy pęknięcia na wierzchu.
Po ostygnięciu biszkopt jest gotowy do dalszego przygotowywania np. tortu lub podawania do kawy.
Jak powstał ten przepis?