REKLAMA

Źródło: Qwart from Getty Images

Duży biszkopt

Biszkopt to chyba jedno z najbardziej uniwersalnych ciast w kuchni. Idealny jako podstawa do tortów, ciast z owocami czy deserów. Przepis, który przedstawiam, został przekazany mi przez babcię, która od lat piecze według niego biszkopt, doskonaląc go do perfekcji. Sam wielokrotnie korzystałem z tego przepisu, szczególnie gdy zapraszam rodzinę lub przyjaciół na urodziny czy inne ważne dla mnie okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 6 ks jaj Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 112 Okulary mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Starannie natłuść tortownicę o średnicy 26 cm, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia. To ważne, aby biszkopt nie przywarł do formy.

2. Krok

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Pamiętaj, aby cukier dodawać bardzo powoli, po jednej łyżeczce. Białka powinny byc tak sztywne, że można odwrócić miskę do góry nogami, a białka się nie przesuną.

3. Krok

Do ubitej piany dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszając. Ważne jest, aby nie ucierać ich razem, tylko delikatnie wymieszać.

4. Krok

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.

REKLAMA
5. Krok

Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Piecz około 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.

6. Krok

Po upieczeniu, biszkopt pozostaw w piekarniku na 15 minut z lekko uchyloną drzwiczką. Później możesz zdjąć obręcz, zostawiając biszkopt na dnie tortownicy do całkowitego wystudzenia. Dzieki temu unikniesz jego zapadania się czy pęknięcia na wierzchu.

7. Krok

Po ostygnięciu biszkopt jest gotowy do dalszego przygotowywania np. tortu lub podawania do kawy.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2164 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1121 przepisy

Śniadanie

475 przepisy

Kolacja

2025 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Duży biszkopt

Biszkopt to chyba jedno z najbardziej uniwersalnych ciast w kuchni. Idealny jako podstawa do tortów, ciast z owocami czy deserów. Przepis, który przedstawiam, został przekazany mi przez babcię, która od lat piecze według niego biszkopt, doskonaląc go do perfekcji. Sam wielokrotnie korzystałem z tego przepisu, szczególnie gdy zapraszam rodzinę lub przyjaciół na urodziny czy inne ważne dla mnie okazje.

60
Protokół
1
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Starannie natłuść tortownicę o średnicy 26 cm, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia. To ważne, aby biszkopt nie przywarł do formy.

2. Krok

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Pamiętaj, aby cukier dodawać bardzo powoli, po jednej łyżeczce. Białka powinny byc tak sztywne, że można odwrócić miskę do góry nogami, a białka się nie przesuną.

3. Krok

Do ubitej piany dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszając. Ważne jest, aby nie ucierać ich razem, tylko delikatnie wymieszać.

4. Krok

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.

5. Krok

Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Piecz około 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.

6. Krok

Po upieczeniu, biszkopt pozostaw w piekarniku na 15 minut z lekko uchyloną drzwiczką. Później możesz zdjąć obręcz, zostawiając biszkopt na dnie tortownicy do całkowitego wystudzenia. Dzieki temu unikniesz jego zapadania się czy pęknięcia na wierzchu.

7. Krok

Po ostygnięciu biszkopt jest gotowy do dalszego przygotowywania np. tortu lub podawania do kawy.

Składniki
6 ks
jaj
1 szkło
cukru
112 Okulary
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii