Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Drożdżówki z makiem
Moja babcia była mistrzynią w pieczeniu drożdżówek z makiem. Dowiedziałem się od niej, jak piec te drożdżówki, kiedy byłem jeszcze małym chłopcem. Długo praktykowałem, jednak, dopiero teraz, z wiekiem, udało mi się osiągnąć ten sam smak i konsystencję, co te, które robiła babcia.
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 190 ml Mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 70 g masla
Inne:
- 400 g maku
- 2 jajka
- 2 łyżki Mleka
- sok z cytryny
- 2⁄3 Okulary cukru pudru
Najnowsze ulotki
Procedura
Przesiej mąkę do dużej miski.
Podgrzej mleko (powinno być ciepłe, letnie, ale nie gorące).
Wymieszać drożdże z łyżką cukru, następnie dodać 2 łyżki mąki i 1/3 mleka. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
4) Jajka rozbić i wymieszać łyżką. Następnie dodać miękkie masło i ponownie wymieszać.
Dokładnie wyrabiać przez około 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko ubijać przez 3 minuty, następnie wymieszać z masą makową.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać.
Ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm.
Każdy placek posmarować masą makową.
Rozwałkować ciasto wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić każdy placek w poprzek na 8 części. Na środku każdego placka zrobić wgłębienie.
Ułóż ciastka na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i rozłóż je od siebie.
Posmaruj wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pozostaw ciasta do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Włóż ciasta do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
Po ostygnięciu udekorować lukrem. Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.