REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Drożdżówki z makiem

Moja babcia była mistrzynią w pieczeniu drożdżówek z makiem. Dowiedziałem się od niej, jak piec te drożdżówki, kiedy byłem jeszcze małym chłopcem. Długo praktykowałem, jednak, dopiero teraz, z wiekiem, udało mi się osiągnąć ten sam smak i konsystencję, co te, które robiła babcia.

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 190 ml Mleka Dodano do
  • 50 g świeżych drożdży Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 120 g cukru Dodano do
  • 70 g masla Dodano do

Inne:

  • 400 g maku Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 łyżki Mleka Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
  • 23 Okulary cukru pudru Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Przesiej mąkę do dużej miski.

2. Krok

Podgrzej mleko (powinno być ciepłe, letnie, ale nie gorące).

3. Krok

Wymieszać drożdże z łyżką cukru, następnie dodać 2 łyżki mąki i 1/3 mleka. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

4. Krok

4) Jajka rozbić i wymieszać łyżką. Następnie dodać miękkie masło i ponownie wymieszać.

5. Krok

Dokładnie wyrabiać przez około 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie i elastyczne.

6. Krok

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

7. Krok

Jajko ubijać przez 3 minuty, następnie wymieszać z masą makową.

8. Krok

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać.

9. Krok

Ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm.

10. Krok

Każdy placek posmarować masą makową.

11. Krok

Rozwałkować ciasto wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić każdy placek w poprzek na 8 części. Na środku każdego placka zrobić wgłębienie.

12. Krok

Ułóż ciastka na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i rozłóż je od siebie.

13. Krok

Posmaruj wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pozostaw ciasta do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.

14. Krok

Włóż ciasta do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.

15. Krok

Po ostygnięciu udekorować lukrem. Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy