Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony
Drożdżówka z rabarbarem
Pyszna, domowa drożdżówka z sezonowym rabarbarem. Idealna na popołudniową kawę czy herbatę!
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszenna
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 250 ml letniego mleka
- 1 szkło roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 600 g rabarbaru
- 200 g cukru
- 1 Łyżka ekstraktu z wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozprowadź drożdże w letnim mleku z łyżka cukru. Pozostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Przesiej mąkę do misy, dodaj cukier, sól, jajko, roztopione masło i rozczyn z drożdży. Ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
Przykryj miskę ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z cukrem i ekstraktem z wanilii i odstaw na bok.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i rozwałkować na powierzchni roboczej na kształt prostokąta.
Rozłóż przygotowane wcześniej nadzienie na cieście.
Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Umieść na niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Piecz drożdżówkę około 30-35 minut, aż będzie złocista.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw drożdżówkę do ostudzenia, po czym możesz ją pokroić na porcje i podać.