REKLAMA

Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony

Drożdżówka z rabarbarem

Pyszna, domowa drożdżówka z sezonowym rabarbarem. Idealna na popołudniową kawę czy herbatę!

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszenna Dodano do
  • 30 g świeżych drożdży Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 250 ml letniego mleka Dodano do
  • 1 szkło roztopionego masła Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do

Nadzienie

  • 600 g rabarbaru Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 Łyżka ekstraktu z wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozprowadź drożdże w letnim mleku z łyżka cukru. Pozostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Krok

Przesiej mąkę do misy, dodaj cukier, sól, jajko, roztopione masło i rozczyn z drożdży. Ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki.

3. Krok

Przykryj miskę ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

4. Krok

W tym czasie przygotuj nadzienie. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z cukrem i ekstraktem z wanilii i odstaw na bok.

5. Krok

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i rozwałkować na powierzchni roboczej na kształt prostokąta.

6. Krok

Rozłóż przygotowane wcześniej nadzienie na cieście.

7. Krok

Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Umieść na niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

8. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

9. Krok

Piecz drożdżówkę około 30-35 minut, aż będzie złocista.

10. Krok

Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw drożdżówkę do ostudzenia, po czym możesz ją pokroić na porcje i podać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy