REKLAMA
Domowy makaron z cukinii
Lekkie i zdrowe danie, które można przygotować w kilka minut. Idealne do jedzenia na ciepło lub na zimno.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 średniej wielkości cukinie
- 500 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczk pieprzu
- 30 g startego parmezanu
- kilka listków bazy do dekoracji
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Cukinie umyj i pokrój na cienkie plasterki.
2. Krok
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez kilka sekund.
3. Krok
Dodaj plasterki cukinii, oregano, sól i pieprz i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, często mieszając, aż cukinia będzie miękka.
4. Krok
W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
5. Krok
Przed odcedzeniem makaronu, zachowaj pół szklanki wody z gotowania.
6. Krok
Do cukinii na patelni dodaj odrobinę wody z makaronu i wymieszaj.
7. Krok
Odcedź makaron i dodaj go do patelni z cukinią. Wymieszaj.
8. Krok
Ozdób listkami bazylii.