REKLAMA

Źródło: Pixabay: Couleur

Domowy chleb

Smaczny i pachnący domowy chleb, który możesz przygotować w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 320 ml woda Dodano do
  • 10 g Suche drożdże Dodano do
  • 10 g Sól Dodano do
  • 10 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Przygotowanie drożdży: Do małej miski dodaj drożdże, cukier i trochę ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut do fermentacji.

2. Krok

Przygotowanie ciasta: Do dużej miski dodaj mąkę i sól. Dodaj drożdże i resztę wody. Wymieszaj i wypracuj gładkie ciasto.

3. Krok

Fermentacja: Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny, lub aż objętość ciasta nie podwoi się.

4. Krok

Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut, lub aż chleb jest ładnie złoty.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy