REKLAMA

Źródło: Pixabay: zuzi99

Domowa autentyczna włoska pizza Margherita

Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż widok uczty z żującej, ale mocnej skórki wypełnionej jasnym i pikantnym sosem pomidorowym, zwieńczonej satysfakcjonującą warstwą kremowej, roztopionej mozzarelli, posypką bazylii i mżawką oliwy z oliwek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 214 filiżanki mąki chlebowej Dodano do
  • 112 łyżeczka Aktywnych suchych drożdży Dodano do
  • 112 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 filiżanka ciepłej wody Dodano do
  • 12 filiżanka sosu pomidorowego Dodano do
  • 2 Duże pomidory, cienko pokrojone Dodano do
  • 212 filiżanki Rozdrobnionego sera mozzarella Dodano do
  • 1 Tom świeżych liści bazylii Dodano do
  • Mżawka oliwy z oliwek Dodano do
  • Szczypta soli morskiej Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Zacznij od połączenia mąki chlebowej, aktywnych suchych drożdży, soli i cukru w dużej misce. Dokładnie wymieszaj suche składniki, pamiętając o równomiernym rozprowadzeniu drożdży - ma to kluczowe znaczenie dla równomiernego wyrastania ciasta.

2. Krok

Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek, a następnie mieszaj, aż utworzy się ciasto. Ważne jest, aby dodawać ciepłą wodę, a nie gorącą lub chłodną, ponieważ aktywuje ona drożdże.

3. Krok

Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zawsze pamiętaj, że wyrabianie ciasta jest kluczowym krokiem w tworzeniu glutenu w cieście, który nadaje pizzy klasyczną, ciągnącą się skórkę.

4. Krok

Wyrobione ciasto umieścić w natłuszczonej misce i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

5. Krok

Po wyrośnięciu ciasta rozgrzej piekarnik do najwyższego ustawienia. W międzyczasie przebij ciasto i uformuj je w duży okrąg, zapewniając równomierną grubość, aby uzyskać idealną skórkę.

6. Krok

Rozłóż sos pomidorowy równomiernie na cieście, pozostawiając niewielki brzeg na skórkę. Na wierzchu ułożyć równomiernie rozłożone plastry pomidorów i rozdrobniony ser mozzarella.

7. Krok

Teraz piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści, a skórka będzie złocista. Czas jest tutaj kluczowy, więc uważnie obserwuj po 10 minutach.

8. Krok

Wyjąć z piekarnika i natychmiast posypać świeżymi liśćmi bazylii. Na koniec skropić oliwą z oliwek i posypać solą morską.

9. Krok

Włoska pizza Margherita jest gotowa do podania!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy