Źródło: jannoon028 via Freepik
Ciasto Tres leches
Czy masz ochotę na coś nieco inaczej niż zwyczajne ciasto? Tres leches, czyli ciasto z trzech mleka, jest jednym z najpopularniejszych deserów pochodzących z Ameryki Łacińskiej. To miękkie, wilgotne ciasto nasączane mieszanką trzech rodzajów mleka: skondensowanego, skrojonego i śmietanki. Jest to idealne uzupełnienie każdej przekąski lub deseru.
Składniki
Składniki dla ciasta:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 125 ml mléka
Dla nasączki:
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 375 ml mleka skrojonego (mleko w proszku)
- 250 ml śmietanki
Dodatki:
- bita śmietana
- owoce do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski wrzuć żółtka i połowę cukru, a następnie ubij do uzyskania jasnej masy.
Dodaj mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko razem wymieszaj.
Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę i dodaj do masy.
Wszystko razem delikatnie wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudź.
Przygotuj nasączkę, mieszając mleko skondensowane, mleko skrojone i śmietankę.
Ostudzone ciasto nasącz nasączką. Pozostaw do nasiąknięcia na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i owocami.