Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta
To pyszne i proste przygotowaniu danie składa się z kruchego ciasta francuskiego, delikatnych szpinaków i kremowego sera feta. Jest idealne na lekką kolację lub przekąskęnością zachwyci Twoich gości.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta, pokruszonego
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu ciasta francuskiego.
Jeśli używasz zamrożonego szpinaku, rozmroź go i dokładnie odsącz, aby usunąć nadmiar wody. Jeśli używasz świeżego szpinaku, umyj go i osusz.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzej odrobinę oleju na średnim ogniu. Dodaj szpinak i smaż go przez kilka minut, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
Dodaj pokruszony ser feta do szpinaku i delikatnie wymieszaj, aż ser się roztopi. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok, aby farsz ostygł.
Rozwiń ciasto francuskie na obsypanym mąką blacie i pokrój je na kwadraty o boku około 10 cm.
Na każdym kwadracie umieść łyżeczkę farszu ze szpinakiem i fetą.
Złóż ciasto na pół, tak aby powstały trójkąty, i dokładnie zamknij brzegi, dociskając je widelcem.
Przełóż przygotowane ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocisty kolor i błyszczącą powierzchnię.
Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz ciasto zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ciasta francuskiego, zwykle przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
Podawaj ciepłe ciasto francuskie ze szpinakiem i serem fetą jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.