REKLAMA
Źródło: AnaLajlar from Canva
Ciasto czekoladowo-truskawkowe
Przepis na proste i pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Krem:
- 500 gramy Twaróg
- 250 ml Bita śmietana
- 100 g cukier puder
Na ciele:
- 200 gramy Zmielone orzechy
- 200 gramy cukier puder
- 100 gramy Zwykła mąka
- 4 Kawałki jajka
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 200 gramy Rozpuszczona ciemna czekolada
Inne:
- 250 gramy świeże truskawki
- Orzechy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj korpus. W misce wymieszaj zmielone orzechy, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia.
2. Krok
Następnie dodaj jajka i 100 g rozpuszczonej czekolady i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Krok
Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
4. Krok
Po upieczeniu i ostygnięciu przekrój ciasto na 2 części.
5. Krok
W międzyczasie przygotować krem. Twarożek wymieszać z bitą śmietaną i cukrem pudrem.
6. Krok
Sklej skorupki kremem i polej ciasto pozostałą czekoladą.
7. Krok
Pozostaw ciasto w lodówce na co najmniej godzinę do zastygnięcia, a następnie udekoruj truskawkami i orzechami.