Źródło: ifiStudio for Adobe Stock
Ciastka maszynowe
Kruche ciasteczka są dla nas co roku częścią świąt Bożego Narodzenia. Świeżo wyjęte z piekarnika i jeszcze ciepłe, są prawdziwą ucztą. Uformowane przez maszynkę do mielenia mięsa, uzyskują charakterystyczny wzór, który czyni je tak wyjątkowymi. Dzięki poniższym instrukcjom wyczarowanie domowych kruchych ciasteczek nigdy nie było tak proste.
Składniki
- 250 g masło
- 200 g cukier
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 4 żółtko
- 500 g Mąka
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec shortbread z maszynki do mielenia mięsa, umieść masło, cukier i cukier waniliowy w misce i wymieszaj razem, aż uzyskasz kremową masę. Z mojego doświadczenia wynika, że letnie masło łatwiej i równomierniej łączy się z cukrem.
Teraz dodaj żółtka i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Dzięki temu ciasto będzie gładkie i nada mu aksamitną konsystencję.
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w osobnej misce, a następnie stopniowo dodawaj do mieszanki masła, cukru i jajek. Zauważysz, że ciasto staje się teraz twardsze. Ale nie martw się, to w sam raz.
Przepuszczaj ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa sekcjami. Zauważyłam, że dobrze sprawdza się wcześniejsze posypanie nasadki maszynki mąką. Ułatwia to obracanie ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Umieść kruche ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 10 minut.
Wyjmij ciastka z piekarnika, gdy będą złotobrązowe i pozostaw do ostygnięcia.
Uwielbiam przygotowywać ten przepis w okresie świątecznym. Cała rodzina może pomóc, a rezultat jest po prostu pyszny. Czasami posypuję kruche ciasteczka cukrem pudrem do woli.