REKLAMA

Źródło: christianhorz from Canva

Chleb żytni na zakwasie

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Zakwas:

  • 1 łyżka stołowa Dzikie drożdże Dodano do
  • 150 g woda Dodano do
  • 150 g mąka samozbrylająca Dodano do

Ciasto:

  • 300 g Aktywny zakwas Dodano do
  • 300 g Różne rodzaje mąki do pieczywa Dodano do
  • 250 ml woda Dodano do
  • 1 łyżka stołowa sól Dodano do
  • skrobia ziemniaczana Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

720 min.
1. Krok

Zakwas: w szklance mieszamy zakwas z mąką i wodą. Zamykamy i pozostawiamy na 8 godzin do odpoczynku.

2. Krok

Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki.

3. Krok

Często wykładaj na podsypaną mąką deskę, przekładaj i uformuj w bochenek.

4. Krok

Często kładziemy linki do kosza obsypanego skrobią ziemniaczaną.

REKLAMA
5. Krok

Pozwalamy chlebowi kisnąć przez 6 godzin.

6. Krok

Chleb przenosimy z koszyka na rozgrzewany blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia.

7. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 250 °C i pieczemy chleb przez 15 minut z parowaniem, następnie obniżamy temperaturę do 200 °C i pieczemy jeszcze przez 40 minut bez parowania.

8. Krok

Pozwólmy chleb ostygnąć.

REKLAMA

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Chleb żytni na zakwasie

720
Protokół
1
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Zakwas: w szklance mieszamy zakwas z mąką i wodą. Zamykamy i pozostawiamy na 8 godzin do odpoczynku.

2. Krok

Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki.

3. Krok

Często wykładaj na podsypaną mąką deskę, przekładaj i uformuj w bochenek.

4. Krok

Często kładziemy linki do kosza obsypanego skrobią ziemniaczaną.

5. Krok

Pozwalamy chlebowi kisnąć przez 6 godzin.

6. Krok

Chleb przenosimy z koszyka na rozgrzewany blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia.

7. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 250 °C i pieczemy chleb przez 15 minut z parowaniem, następnie obniżamy temperaturę do 200 °C i pieczemy jeszcze przez 40 minut bez parowania.

8. Krok

Pozwólmy chleb ostygnąć.

Składniki
Zakwas:
1 łyżka stołowa
Dzikie drożdże
150 g
woda
150 g
mąka samozbrylająca
Ciasto:
300 g
Aktywny zakwas
300 g
Różne rodzaje mąki do pieczywa
250 ml
woda
1 łyżka stołowa
sól
skrobia ziemniaczana