REKLAMA
Źródło: christianhorz from Canva
Chleb żytni na zakwasie
REKLAMA
Składniki
porcje
1
Zakwas:
- 1 łyżka stołowa Dzikie drożdże
- 150 g woda
- 150 g mąka samozbrylająca
Ciasto:
- 300 g Aktywny zakwas
- 300 g Różne rodzaje mąki do pieczywa
- 250 ml woda
- 1 łyżka stołowa sól
- skrobia ziemniaczana
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
720 min.
1. Krok
Zakwas: w szklance mieszamy zakwas z mąką i wodą. Zamykamy i pozostawiamy na 8 godzin do odpoczynku.
2. Krok
Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki.
3. Krok
Często wykładaj na podsypaną mąką deskę, przekładaj i uformuj w bochenek.
4. Krok
Często kładziemy linki do kosza obsypanego skrobią ziemniaczaną.
5. Krok
Pozwalamy chlebowi kisnąć przez 6 godzin.
6. Krok
Chleb przenosimy z koszyka na rozgrzewany blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia.
7. Krok
Rozgrzewamy piekarnik do 250 °C i pieczemy chleb przez 15 minut z parowaniem, następnie obniżamy temperaturę do 200 °C i pieczemy jeszcze przez 40 minut bez parowania.
8. Krok
Pozwólmy chleb ostygnąć.