REKLAMA

Źródło: christianhorz from Canva

Chleb żytni na zakwasie

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Zakwas:

  • 1 łyżka stołowa Dzikie drożdże Dodano do
  • 150 g woda Dodano do
  • 150 g mąka samozbrylająca Dodano do

Ciasto:

  • 300 g Aktywny zakwas Dodano do
  • 300 g Różne rodzaje mąki do pieczywa Dodano do
  • 250 ml woda Dodano do
  • 1 łyżka stołowa sól Dodano do
  • skrobia ziemniaczana Dodano do
REKLAMA

Procedura

720 min.
1. Krok

Zakwas: w szklance mieszamy zakwas z mąką i wodą. Zamykamy i pozostawiamy na 8 godzin do odpoczynku.

2. Krok

Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki.

3. Krok

Często wykładaj na podsypaną mąką deskę, przekładaj i uformuj w bochenek.

4. Krok

Często kładziemy linki do kosza obsypanego skrobią ziemniaczaną.

5. Krok

Pozwalamy chlebowi kisnąć przez 6 godzin.

6. Krok

Chleb przenosimy z koszyka na rozgrzewany blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia.

7. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 250 °C i pieczemy chleb przez 15 minut z parowaniem, następnie obniżamy temperaturę do 200 °C i pieczemy jeszcze przez 40 minut bez parowania.

8. Krok

Pozwólmy chleb ostygnąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Bez pieczenia

162 przepisy

Słowacki

106 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy