Biszkoptowa szarlotka z gruszkami
Pyszna szarlotka idealna do popołudniowej kawy . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/11/biszkoptowa-szarlotka-z-gruszkami.html
Składniki
BISZKOPT
- 6 jajek szklanka cukru
- 11⁄2 Okulary mąki tortowej
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- 1⁄2 Okulary oleju rzepakowego
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 Łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA
- 1.2 kg lekko kwaśnych jabłek
- 0.8 kg słodkich gruszek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka przeźroczysta np winogronowa
- 1 galaretka gruszkowa można przeźroczyste
Najnowsze ulotki
Procedura
Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .
Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez około 40 minut .
Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty .
Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu) , przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .
Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .