REKLAMA

Biszkoptowa szarlotka z gruszkami

Pyszna szarlotka idealna do popołudniowej kawy . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/11/biszkoptowa-szarlotka-z-gruszkami.html

REKLAMA

Składniki

porcje
20

BISZKOPT

  • 6 jajek szklanka cukru Dodano do
  • 112 Okulary mąki tortowej Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 12 Okulary oleju rzepakowego Dodano do
  • 12 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka soku z cytryny Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

  • 1.2 kg lekko kwaśnych jabłek Dodano do
  • 0.8 kg słodkich gruszek Dodano do
  • 3 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 4 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • 1 galaretka przeźroczysta np winogronowa Dodano do
  • 1 galaretka gruszkowa można przeźroczyste Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .

2. Krok

Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez około 40 minut .

3. Krok

Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty .

4. Krok

Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu) , przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .

5. Krok

Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy