REKLAMA

Biszkoptowa szarlotka z gruszkami

Pyszna szarlotka idealna do popołudniowej kawy . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/11/biszkoptowa-szarlotka-z-gruszkami.html

REKLAMA

Składniki

porcje
20

BISZKOPT

  • 6 jajek szklanka cukru Dodano do
  • 112 Okulary mąki tortowej Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 12 Okulary oleju rzepakowego Dodano do
  • 12 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka soku z cytryny Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

  • 1.2 kg lekko kwaśnych jabłek Dodano do
  • 0.8 kg słodkich gruszek Dodano do
  • 3 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 4 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • 1 galaretka przeźroczysta np winogronowa Dodano do
  • 1 galaretka gruszkowa można przeźroczyste Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .

2. Krok

Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez około 40 minut .

3. Krok

Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty .

4. Krok

Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu) , przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .

REKLAMA
5. Krok

Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Gabciak

Biszkoptowa szarlotka z gruszkami

Pyszna szarlotka idealna do popołudniowej kawy . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/11/biszkoptowa-szarlotka-z-gruszkami.html

120
Protokół
20
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .

2. Krok

Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez około 40 minut .

3. Krok

Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty .

4. Krok

Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu) , przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .

5. Krok

Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .

Składniki
BISZKOPT
6 jajek
szklanka cukru
112 Okulary
mąki tortowej
1 Łyżka
mąki ziemniaczanej
12 Okulary
oleju rzepakowego
12 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 Łyżka
soku z cytryny
szczypta
soli
MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA
1.2 kg
lekko kwaśnych jabłek
0.8 kg
słodkich gruszek
3 łyżki
soku z cytryny
4 łyżeczki
cynamonu
1 galaretka
przeźroczysta np winogronowa
1 galaretka
gruszkowa można przeźroczyste