Biszkopt uniwersalny
Ten łatwy przepis na ciasto jest moim ulubionym, ponieważ jest naprawdę nieskomplikowany, a rezultat jest zawsze niesamowity.
Składniki
- 6 ks jajka
- 180 g cukier kryształ
- 140 g mąka zwykła specjalna
- 40 g kakao
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Polecam użyć tortownicy o średnicy 20-23 cm.
Umieść jajka i cukier w misce i zacznij ubijać. Stopniowo dodawaj mąkę, kakao w proszku i szczyptę soli, przesiewając przez sito, aby uzyskać naprawdę miękkie ciasto.
Wymieszaj wszystko razem, aby uzyskać gładkie ciasto, ale nie ugniataj go zbyt długo, aby nie stało się twarde tuż po upieczeniu. Wlej gotowe ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Pozwól upieczonemu ciastu ostygnąć bezpośrednio w formie, a następnie możesz je pokroić i wypełnić według własnego gustu.