Bezglutenowy tort makowy
Czy lubisz mak i planujesz imprezę? Ten tort to doskonały wybór.
Składniki
Korpus
- 8 szt jajek
- 150 g Trzcinowy cukier
- 20 g Waniliowy cukier aromat waniliowy
- 1 łyżka stołowa olej
- 1 łyżka stołowa woda
- 130 g mak mielony
- 130 g Makowe mleko
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
- 50 ml mleko
Krem
- 500 g Delikatny twaróg
- 600 g serek śmietankowy
- 20 g Waniliowy cukier
- 100 g biała czekolada
- Waniliowy aromat i krople do smaku, ewentualnie słodzik według uznania
- Malinowy dżem do smarowania
Warstwa malinowa
- 250 g mrożonych malin
- 20 g Malinowy proszek do budyniu
- 1 łyżka stołowa Miód
- 50 ml Tekst
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubijemy sztywną pianę z białek. Żółtka ubijemy z cukrem do piany. Dodajemy aromat waniliowy i ubijamy wodę i olej. W misce mieszamy mak, mąkę makową i proszek do pieczenia. Mieszaninę maku dodajemy do ubitych żółtek i dodajemy mleko. Na koniec delikatnie mieszamy ze śniegiem z białek. Ciasto wkładamy do formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu usuwamy formę, odklejamy papier od spodu i pozostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę roztopimy. Serek śmietankowy krótko ubijemy, dodajemy twaróg, słodzik i znowu ubijamy. Na koniec wbijamy roztopioną czekoladę, ale nie zbyt ciepłą. Gotowy krem możemy na razie odłożyć do lodówki.
Pozwólmy malinom rozmrozić. Następnie wrzucamy je do garnka razem z sokiem, dodajemy pudingowy proszek rozpuszczony w wodzie i miód. Gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia. Pozwólmy na ostygniecie.
Ochłodzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na spodnią część ciasta nałożymy dżem, następnie rozsmarujemy krem i na krem umieścimy część malinową (połowę). Przykryjemy ciastem i powtórzymy proces. Na górną część ciasta nakładamy już tylko krem. Następnie krem wygładzamy również po bokach i tort wrzucamy do lodówki. Około trzy godziny później możemy pokryć tort resztą kremu i wygładzić go na wierzchu i po bokach. Do śmietany na boki dodałam również mak. Na końcu tylko dekorujemy i odkładamy do lodówki.