REKLAMA
Bezglutenowy tort makowy

Bezglutenowy tort makowy

Czy lubisz mak i planujesz imprezę? Ten tort to doskonały wybór.

REKLAMA

Składniki

porcje
16

Korpus

  • 8 szt jajek Dodano do
  • 150 g Trzcinowy cukier Dodano do
  • 20 g Waniliowy cukier aromat waniliowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 1 łyżka stołowa woda Dodano do
  • 130 g mak mielony Dodano do
  • 130 g Makowe mleko Dodano do
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia Dodano do
  • 50 ml mleko Dodano do

Krem

  • 500 g Delikatny twaróg Dodano do
  • 600 g serek śmietankowy Dodano do
  • 20 g Waniliowy cukier Dodano do
  • 100 g biała czekolada Dodano do
  • Waniliowy aromat i krople do smaku, ewentualnie słodzik według uznania Dodano do
  • Malinowy dżem do smarowania Dodano do

Warstwa malinowa

  • 250 g mrożonych malin Dodano do
  • 20 g Malinowy proszek do budyniu Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Miód Dodano do
  • 50 ml Tekst Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Ubijemy sztywną pianę z białek. Żółtka ubijemy z cukrem do piany. Dodajemy aromat waniliowy i ubijamy wodę i olej. W misce mieszamy mak, mąkę makową i proszek do pieczenia. Mieszaninę maku dodajemy do ubitych żółtek i dodajemy mleko. Na koniec delikatnie mieszamy ze śniegiem z białek. Ciasto wkładamy do formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu usuwamy formę, odklejamy papier od spodu i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Krok

Czekoladę roztopimy. Serek śmietankowy krótko ubijemy, dodajemy twaróg, słodzik i znowu ubijamy. Na koniec wbijamy roztopioną czekoladę, ale nie zbyt ciepłą. Gotowy krem możemy na razie odłożyć do lodówki.

3. Krok

Pozwólmy malinom rozmrozić. Następnie wrzucamy je do garnka razem z sokiem, dodajemy pudingowy proszek rozpuszczony w wodzie i miód. Gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia. Pozwólmy na ostygniecie.

4. Krok

Ochłodzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na spodnią część ciasta nałożymy dżem, następnie rozsmarujemy krem i na krem umieścimy część malinową (połowę). Przykryjemy ciastem i powtórzymy proces. Na górną część ciasta nakładamy już tylko krem. Następnie krem wygładzamy również po bokach i tort wrzucamy do lodówki. Około trzy godziny później możemy pokryć tort resztą kremu i wygładzić go na wierzchu i po bokach. Do śmietany na boki dodałam również mak. Na końcu tylko dekorujemy i odkładamy do lodówki.

REKLAMA

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image in_inthekitchen

Bezglutenowy tort makowy

Czy lubisz mak i planujesz imprezę? Ten tort to doskonały wybór.

70
Protokół
16
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Ubijemy sztywną pianę z białek. Żółtka ubijemy z cukrem do piany. Dodajemy aromat waniliowy i ubijamy wodę i olej. W misce mieszamy mak, mąkę makową i proszek do pieczenia. Mieszaninę maku dodajemy do ubitych żółtek i dodajemy mleko. Na koniec delikatnie mieszamy ze śniegiem z białek. Ciasto wkładamy do formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu usuwamy formę, odklejamy papier od spodu i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Krok

Czekoladę roztopimy. Serek śmietankowy krótko ubijemy, dodajemy twaróg, słodzik i znowu ubijamy. Na koniec wbijamy roztopioną czekoladę, ale nie zbyt ciepłą. Gotowy krem możemy na razie odłożyć do lodówki.

3. Krok

Pozwólmy malinom rozmrozić. Następnie wrzucamy je do garnka razem z sokiem, dodajemy pudingowy proszek rozpuszczony w wodzie i miód. Gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia. Pozwólmy na ostygniecie.

4. Krok

Ochłodzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na spodnią część ciasta nałożymy dżem, następnie rozsmarujemy krem i na krem umieścimy część malinową (połowę). Przykryjemy ciastem i powtórzymy proces. Na górną część ciasta nakładamy już tylko krem. Następnie krem wygładzamy również po bokach i tort wrzucamy do lodówki. Około trzy godziny później możemy pokryć tort resztą kremu i wygładzić go na wierzchu i po bokach. Do śmietany na boki dodałam również mak. Na końcu tylko dekorujemy i odkładamy do lodówki.

Składniki
Korpus
8 szt
jajek
150 g
Trzcinowy cukier
20 g
Waniliowy cukier aromat waniliowy
1 łyżka stołowa
olej
1 łyżka stołowa
woda
130 g
mak mielony
130 g
Makowe mleko
1 opakowanie
Proszek do pieczenia
50 ml
mleko
Krem
500 g
Delikatny twaróg
600 g
serek śmietankowy
20 g
Waniliowy cukier
100 g
biała czekolada
Waniliowy aromat i krople do smaku, ewentualnie słodzik według uznania
Malinowy dżem do smarowania
Warstwa malinowa
250 g
mrożonych malin
20 g
Malinowy proszek do budyniu
1 łyżka stołowa
Miód
50 ml
Tekst