REKLAMA
Bezglutenowy tort makowy

Bezglutenowy tort makowy

Czy lubisz mak i planujesz imprezę? Ten tort to doskonały wybór.

REKLAMA

Składniki

porcje
16

Korpus

  • 8 szt jajek Dodano do
  • 150 g Trzcinowy cukier Dodano do
  • 20 g Waniliowy cukier aromat waniliowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 1 łyżka stołowa woda Dodano do
  • 130 g mak mielony Dodano do
  • 130 g Makowe mleko Dodano do
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia Dodano do
  • 50 ml mleko Dodano do

Krem

  • 500 g Delikatny twaróg Dodano do
  • 600 g serek śmietankowy Dodano do
  • 20 g Waniliowy cukier Dodano do
  • 100 g biała czekolada Dodano do
  • Waniliowy aromat i krople do smaku, ewentualnie słodzik według uznania Dodano do
  • Malinowy dżem do smarowania Dodano do

Warstwa malinowa

  • 250 g mrożonych malin Dodano do
  • 20 g Malinowy proszek do budyniu Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Miód Dodano do
  • 50 ml Tekst Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Ubijemy sztywną pianę z białek. Żółtka ubijemy z cukrem do piany. Dodajemy aromat waniliowy i ubijamy wodę i olej. W misce mieszamy mak, mąkę makową i proszek do pieczenia. Mieszaninę maku dodajemy do ubitych żółtek i dodajemy mleko. Na koniec delikatnie mieszamy ze śniegiem z białek. Ciasto wkładamy do formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu usuwamy formę, odklejamy papier od spodu i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Krok

Czekoladę roztopimy. Serek śmietankowy krótko ubijemy, dodajemy twaróg, słodzik i znowu ubijamy. Na koniec wbijamy roztopioną czekoladę, ale nie zbyt ciepłą. Gotowy krem możemy na razie odłożyć do lodówki.

3. Krok

Pozwólmy malinom rozmrozić. Następnie wrzucamy je do garnka razem z sokiem, dodajemy pudingowy proszek rozpuszczony w wodzie i miód. Gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia. Pozwólmy na ostygniecie.

4. Krok

Ochłodzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na spodnią część ciasta nałożymy dżem, następnie rozsmarujemy krem i na krem umieścimy część malinową (połowę). Przykryjemy ciastem i powtórzymy proces. Na górną część ciasta nakładamy już tylko krem. Następnie krem wygładzamy również po bokach i tort wrzucamy do lodówki. Około trzy godziny później możemy pokryć tort resztą kremu i wygładzić go na wierzchu i po bokach. Do śmietany na boki dodałam również mak. Na końcu tylko dekorujemy i odkładamy do lodówki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy