:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FJYp1xHgQpKnynkfXO8_/7193ad305e594490a4cadf5ae55f7c.jpeg)
Źródło: Pexels
Beza
Przepis na podstawową bezę, z której można zrobić przepyszny deser, dodając np. krem i owoce albo czekoladę i orzechy.
Składniki
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1⁄4 łyżeczki soli
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Piekarnik nagrzej do 150-160 stopni C i przygotuj dużą formę do pieczenia, wyłożoną papierem.
W misce robota elektrycznego lub przy użyciu miksera ubij białka z cukrem, octem jabłkowym, cukrem waniliowym i solą na sztywną pianę.
Przełóż pianę na przygotowaną formę i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5-2 godziny, aż beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a w środku wilgotna.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Beza
Przepis na podstawową bezę, z której można zrobić przepyszny deser, dodając np. krem i owoce albo czekoladę i orzechy.
Piekarnik nagrzej do 150-160 stopni C i przygotuj dużą formę do pieczenia, wyłożoną papierem.
W misce robota elektrycznego lub przy użyciu miksera ubij białka z cukrem, octem jabłkowym, cukrem waniliowym i solą na sztywną pianę.
Przełóż pianę na przygotowaną formę i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5-2 godziny, aż beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a w środku wilgotna.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Jak powstał ten przepis?