REKLAMA
Źródło: Pexels
Beza
Przepis na podstawową bezę, z której można zrobić przepyszny deser, dodając np. krem i owoce albo czekoladę i orzechy.
REKLAMA
Składniki
porcje
14
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1⁄4 łyżeczki soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
140 min.
1. Krok
Piekarnik nagrzej do 150-160 stopni C i przygotuj dużą formę do pieczenia, wyłożoną papierem.
2. Krok
W misce robota elektrycznego lub przy użyciu miksera ubij białka z cukrem, octem jabłkowym, cukrem waniliowym i solą na sztywną pianę.
3. Krok
Przełóż pianę na przygotowaną formę i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni.
4. Krok
Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5-2 godziny, aż beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a w środku wilgotna.
5. Krok
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.