REKLAMA

Źródło: Pexels

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z ziemniaków, cebuli i jajek. Można ją przygotować z różnymi dodatkami takimi jak cebula,, czosnek, czy skwarki z boczku.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 14 szklanki oleju Dodano do
  • Łyżka soli i pieprzu Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju do zeszklenia.

3. Krok

W dużej misce połącz ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Przełóż masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy.

REKLAMA
5. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do momentu aż będzie złota i chrupiąca na wierzchu.

6. Krok

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia przed wyjęciem z formy.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image DR_ED

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z ziemniaków, cebuli i jajek. Można ją przygotować z różnymi dodatkami takimi jak cebula,, czosnek, czy skwarki z boczku.

90
Protokół
5
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju do zeszklenia.

3. Krok

W dużej misce połącz ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Przełóż masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy.

5. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do momentu aż będzie złota i chrupiąca na wierzchu.

6. Krok

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia przed wyjęciem z formy.

Składniki
1 kg
ziemniaków
1
cebula
4
jajka
2
łyżki mąki
14
szklanki oleju
Łyżka soli i pieprzu