REKLAMA

Źródło: Pexels

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z ziemniaków, cebuli i jajek. Można ją przygotować z różnymi dodatkami takimi jak cebula,, czosnek, czy skwarki z boczku.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 14 szklanki oleju Dodano do
  • Łyżka soli i pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju do zeszklenia.

3. Krok

W dużej misce połącz ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Przełóż masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy.

5. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do momentu aż będzie złota i chrupiąca na wierzchu.

6. Krok

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia przed wyjęciem z formy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy