REKLAMA
Źródło: Pexels
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z ziemniaków, cebuli i jajek. Można ją przygotować z różnymi dodatkami takimi jak cebula,, czosnek, czy skwarki z boczku.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1⁄4 szklanki oleju
- Łyżka soli i pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Krok
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju do zeszklenia.
3. Krok
W dużej misce połącz ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
4. Krok
Przełóż masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy.
5. Krok
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do momentu aż będzie złota i chrupiąca na wierzchu.
6. Krok
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia przed wyjęciem z formy.