:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/6X3nC_leMDfqYt2BIgWG/69b8d9ac5b0a3a72b348328195100d.jpeg)
Źródło: Pexels
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z ziemniaków, cebuli i jajek. Można ją przygotować z różnymi dodatkami takimi jak cebula,, czosnek, czy skwarki z boczku.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1⁄4 szklanki oleju
- Łyżka soli i pieprzu
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju do zeszklenia.
W dużej misce połącz ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do momentu aż będzie złota i chrupiąca na wierzchu.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia przed wyjęciem z formy.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z ziemniaków, cebuli i jajek. Można ją przygotować z różnymi dodatkami takimi jak cebula,, czosnek, czy skwarki z boczku.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju do zeszklenia.
W dużej misce połącz ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do momentu aż będzie złota i chrupiąca na wierzchu.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia przed wyjęciem z formy.
Jak powstał ten przepis?