REKLAMA

Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym pieczeniem. Pachnąca, miękka, z lekkim posmakiem wanilii i cytryny - to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie może zająć trochę czasu, ale efekt jest tego wart!

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 500 g mąki Dodano do
  • 50 g drożdży Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 1 szkło Mleka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 2 Sztuka jajka Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
  • 1 szczypta startej skórki z cytryny Dodano do

Dodatki

  • 1 sztuka jajko do posmarowania Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Rozpuszczamy drożdże z cukrem w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż zacznie robić się piana.

2. Krok

W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, stopione masło, jajka, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.

3. Krok

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją wielkość.

4. Krok

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

5. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut.

6. Krok

Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy