Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym pieczeniem. Pachnąca, miękka, z lekkim posmakiem wanilii i cytryny - to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie może zająć trochę czasu, ale efekt jest tego wart!
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 szkło Mleka
- 100 g masla
- 2 Sztuka jajka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta startej skórki z cytryny
Dodatki
- 1 sztuka jajko do posmarowania
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpuszczamy drożdże z cukrem w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż zacznie robić się piana.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, stopione masło, jajka, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją wielkość.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut.
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.